Nieuws

AllMyApps.com versus Ninite.com

Een van de meest tijdrovende klussen bij een herinstallatie van Windows is al je favoriete software opnieuw installeren. Twee handige webapplicaties beweren dit vervelende klusje te kunnen reduceren tot een paar muisklikken. Maken ze hun beloftes waar?

Wat AllMyApps.com en Ninite.com je voorspiegelen, is een droomscenario. Je hebt een nieuwe computer of een nieuw besturingssysteem (denk aan Windows 7). Nu wil je VLC Media Player, FileZilla of andere populaire gratis software installeren, maar liefst zonder telkens dezelfde saaie procedures te moeten doorlopen.

Dat kan met Ninite en AllMyApps. Voor een schone Vista-testmachine kiezen we een tiental applicaties die zijn opgenomen in de databases van beide webapplicaties. We kijken naar installatiesnelheid, eenvoud van de procedure en kwaliteit van de interface.

Ninite
Ninite, voorheen Volery, valt op door zijn eenvoud. Als je naar Ninite.com surft, zie je een scrolscherm waar je in categorieën als Web Browsers, Documents en Media je favorieten aanvinkt. Het aanbod is beperkt, maar gericht. Zo heb je onder meer de logische keuzes OpenOffice.org en Foxit Reader, maar ook enkele trialversies als Microsoft Office en WinRAR.

Pluspunt is de aanwezigheid van webtechnologieën als Flash en Java, onmisbaar op een modern systeem.

We bevestigen onze keuzes en moeten daarna een installer downloaden. Na enkele klikken start Ninite met het downloaden en plaatsen van de geselecteerde applicaties. We krijgen te lezen dat die op de standaardlocatie terechtkomen, met andere woorden de map Programmabestanden van Windows.

De applicatie slaagt in iets meer dan tien minuten in die missie, zonder ons verder lastig te vallen. Op ons bureaublad prijkt een ordelijke rij met snelkoppelingen.

AllMyApps
Vrijwel alles wat Ninite goed doet, weet AllMyApps te verprutsen. Eerst blijk je het Microsoft .NET 3.5-platform te moeten installeren, dat in Windows XP helaas standaard niet aanwezig is. Vervolgens moet je jezelf registreren. Ten slotte moet je een installer downloaden en die op de harde schijf parkeren. Pas dan kun je beginnen met selecteren.

Via neerklapmenu’s aan de zijkant van de pagina kies je je favoriete programma’s uit een elftal categorieën. Daarbij kun je ze direct installeren of ze eerst aan een lijst toevoegen. We kiezen voor het laatste en merken dat het aantal beschikbare programma’s veel groter is dan bij Ninite. Zelf verkiezen we de zoekfunctie boven de langzaam ladende neerklapmenu’s, omdat die niet altijd een even duidelijke indeling hebben.

Op de pagina vinden we ook een checkout-mogelijkheid, waarmee je commerciële programma’s kunt aankopen en downloaden. Die zijn er voorlopig nog niet; wellicht moet AllMyApps.com eerst nog partners vinden die bereid zijn om hun producten via zijn site te verkopen.

De site is onderdeel van het talentprogramma BizSpark van Microsoft, dus de kans bestaat dat je binnenkort de nieuwste versies van betaalde applicaties naar een brandschoon systeem kunt halen.

Na het kiezen van dezelfde applicaties als bij Ninite, beginnen we met de installatie. Helaas crasht de installer meteen op onze Vistamachine. We proberen met meerdere browsers, waaronder Chrome en Internet Explorer 8, om AllMyApps aan de praat te krijgen. Enig resultaat blijft helaas uit.

Om de webapplicatie toch een kans te geven, schakelen we over op een XP-testmachine. Nadat we opnieuw op de installatieknop klikken, gebeurt er niets. Als we in de instellingen duiken, blijken enkele applicaties alleen geschikt voor Windows Vista. Vreemd, omdat alle programma’s in onze lijst normaal gezien ook geschikt zijn voor Windows XP.

We wissen de lijst, kiezen ditmaal voor de XP-versies en starten opnieuw de installer, die nu wel zijn werk doet.

In plaats van het vrijwel onzichtbare Ninite tovert AllMyApps bij elke installatie een nieuw voortgangsvenster op ons scherm. Het geeft in tegenstelling tot Ninite bij VLC Media Player wel aan dat er al een versie is geïnstalleerd, waarna we de vraag krijgen of deze verouderde uitvoering vervangen moet worden door de nieuwere versie.

Lichtpunt
Er zijn nog positieve kanten aan AllMyApps.com, zoals de ondersteuning voor verschillende populaire Linuxdistributies en de mogelijkheid om je eigen profiel aan te maken. Als de site wat beter werkt, heb je zo een uitgelezen kans om snel op verschillende machines dezelfde programma’s te installeren zonder daar uren mee bezig te zijn.

Maar voorlopig zorgt AllMyApps al met al voor bijna net zoveel oponthoud als de ouderwetse manier. Ninite biedt veel meer comfort en snelheid, maar mist dan weer de nodige opties. Beide webapplicaties geven hun gebruikers trouwens de gelegenheid om programma’s te nomineren voor opname in hun databases.

Het is duidelijk dat zowel AllMyApps als Ninite werk in uitvoering is, al is de laatste veruit de meest veelbelovende van de twee.

Ninite.com
Prijs: gratis (februari 2010)

PRO: meteen gebruiksklaar; doet zijn werk op de achtergrond; installatie neemt weinig tijd in beslag.
CONTRA: weinig keuzemogelijkheden; klein softwareaanbod.

AllMyApps.com
Prijs: gratis (februari 2010)

PRO: groot aanbod; mogelijkheid om persoonlijk profiel aan te maken; controleert of applicaties al bestaan op een systeem; ook voor Linuxdistro’s.
CONTRA: crasht op Vistasystemen; valt je lastig met pop-ups; traag ladende interface; omslachtige installatieprocedure.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business