De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) gaat aan zijn eerste langdurige sessie beginnen. Het is een voorbereiding op het echte werk waarbij deeltjes tegen elkaar worden gekatapulteerd. De deeltjesversneller zal achttien tot vierentwintig maanden onafgebroken aanstaan. Na de duurloop die LHC nu aangaat, wordt hij voor meer dan een jaar weer uitgeschakeld. De wetenschappers kunnen […]


De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) gaat aan zijn eerste langdurige sessie beginnen. Het is een voorbereiding op het echte werk waarbij deeltjes tegen elkaar worden gekatapulteerd.

De deeltjesversneller zal achttien tot vierentwintig maanden onafgebroken aanstaan. Na de duurloop die LHC nu aangaat, wordt hij voor meer dan een jaar weer uitgeschakeld. De wetenschappers kunnen dan aan het toestel werken, zodat het klaar is om echt partikels te laten botsen.

Tijdens de test zullen de elektronenstralen een kracht aanhouden van 7 tera-electron-volt, of 3,5 TeV per straal. In de uiteindelijke tests wordt een kracht van 14 TeV aangehouden, maar daar zijn na de duurtest dus nog upgrades voor nodig.


“Een lange sessie is de juiste beslissing voor de LHC en voor de experimenten”, blogt directeur Steve Myers. “Het geeft de machine en de mensen de tijd om voorzichtig het werk voor te bereiden dat nodig is om 14 TeV toe te laten. En voor die experimenten zullen achttien tot vierentwintig maanden genoeg gegevens opleveren om de status van LHC als belangrijkste installatie voor hoog-energetische partikelfysica te bevestigen.”

De LHC is de krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Het is een cirkelvormige tunnel van zeventien kilometer onder de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Hij is gebouwd om meer te weten te komen over materie en fysica.