Belgacom trekt limieten en snelheid op

Belgacom vernieuwt zijn volledig internetaanbod, nog voor concurrent Telenet zijn nieuwe formules kan voorstellen. Wie zonder datalimiet wil surfen, betaalt 56 euro per maand. Het oude Go-abonnement krijgt een downloadlimiet van 75 gigabyte.

De aanpassingen worden ingevoerd op 1 maart. De vier abonnementen voor vast internet krijgen een nieuwe naam, snelheid en downloadlimiet. Ook de prijzen wijzigen lichtjes.

 • Internet Start
  Internet Start vervangt het Budget-abonnement. De datalimiet gaat van één naar twee gigabyte per maand. De snelheid verdubbelt naar 2 Mbps (download) en 256 Kbps (upload). De prijs zakt van 20 naar 18,90 euro.
   
 • Internet Comfort
  Het ‘referentieproduct’ voor Belgacom wordt Internet Comfort. “Voor de surfer die eigenlijk enkel een basisbehoefte heeft aan internet”, verduidelijkt Kris Vervaet, vicepresident Marketing & Channel Management. Hier worden limiet en snelheid verdubbeld naar 8 GB per maand aan een downloadsnelheid van 12 Mbps en 1 Mbps upload.
   
 • Internet Favorite
  De eerste grote volumeverschuivingen vinden we bij Internet Favorite. De vervanger van het Go-abonnement gaat van 25 naar 75 gigabyte per maand. De snelheid gaat van 12 Mbps (1 Mbps uploadsnelheid) naar 20 Mbps (1,5 Mbps uploadsnelheid).
   
 • Internet Intense
  De grootste update zit bij Internet Intense, dat momenteel nog Internet Plus heet. Hier valt de oude datalimiet van 60 GB per maand volledig weg. De snelheid gaat van 18 Mbps (download) en 1,2 Mbps (upload) naar 20 en 2 Mbps.

Ook de prijzen van de nieuwe abonnementen worden lichtjes gewijzigd. Internet Start en Intense worden net geen euro goedkoper aan 18,90 en 56 euro per maand. Comfort en Favorite worden bijna een euro duurder (respectievelijk 32,50 en 42,90 euro per maand).

Pakketten die televisie en vaste of mobiele telefonie combineren met internet blijven ongewijzigd. Wel worden de internetabonnementen aangepast aan de nieuwe specificaties.

Belgacom is van plan om alle klanten via hun Belgacom-mailadres te contacteren. Zij kunnen indien gewenst kosteloos overschakelen naar een goedkoper of duurder abonnement.

Goedkoper dan Nederland?
Het limietloze Intense-abonnement is een eerste stap naar wat in Nederland, Frankrijk en vele andere Europese landen al enkele jaren het geval is. Belgacom klopt zich op de borst dat het met zijn ‘referentieabonnement’ Internet Comfort tien procent onder het Europese gemiddelde zit en zelfs goedkoper is dan het Nederlandse KPN. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op.

Vroeger was het immers vooral Internet Go (nu Internet Favorite) dat als standaardabonnement werd beschouwd. Belgacom kiest gewoon een goedkoper standaardproduct. Welk abonnement het populairst is bij de klanten, wordt niet gezegd.

Tijdens de presentatie werd het verschil met Nederland aangetoond met een vergelijking waaruit inderdaad blijkt dat de prijs- en snelheidsverhouding beter ligt bij de Belgische telecomreus. Wat de slide in kwestie niet vermeldde, is dat alle Nederlandse abonnementen zonder datalimiet zijn, waar dit bij Belgacom enkel voor het duurste abonnement het geval is.

Fair Use Policy
Het onbeperkte abonnement wordt wel gelimiteerd door een zogenaamde Fair Use Policy (FUP). Dat wil zeggen dat de provider bij extreme downloaders mag ingrijpen. Al nuanceert Michel Georgis, vicepresident voor Belgacoms consumentenafdeling, dat het dit vooral doet om zich te beschermen tegen misbruik. Een verbruik van pakweg 250 gigabyte per maand “zou geen probleem zijn”.

Toeval?
De aankondiging van Belgacom komt er vlak nadat Telenet bekendmaakte dat het komende maandag een snel abonnement met een datalimiet van 250 gigabyte zal voorstellen. Toeval, volgens Belgacom. “Ik kan u verzekeren dat we er al lang mee bezig zijn”, zegt Georgis.

De Belgacom-mailbox krijgt in mei ook een upgrade naar een limiet van 1 GB. Belgacom zegt dat het daarmee meteen gelijk wil komen met wereldspelers zoals Google. Al biedt Gmail, de maildienst van Google, op dit moment al meer dan zeven gigabyte opslagruimte.

Belgacom heeft vandaag een sterke verbetering op het vlak van snelheid en limieten doorgevoerd. Of het daarmee boven Telenet uitkomt, zullen we pas maandagnamiddag weten. Er beweegt dus een en ander bij de twee grootste telecombedrijven van het land. Al zijn de aanpassingen in werkelijkheid lang niet zo spectaculair in vergelijking met alternatieve providers, of met de Nederlandse markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

 • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
 • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
 • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business