Nieuws

Growl for Windows 2.0

Software is voortdurend actief. Updates verschijnen, berichten arriveren, het volgende nummer begint te spelen, enzovoort. Growl houdt je vanuit het systeemvak op de hoogte van al die gebeurtenissen. Helaas verloopt de samenwerking met je lievelingsapplicaties niet altijd even probleemloos.

Growl is afkomstig van Mac OS X, waar het een populair universeel notificatiesysteem is. Voor Windowscomputers is er ook al een tijdje een versie beschikbaar, maar door het geringe aantal ondersteunde programma’s was hier tot nog toe niet veel animo voor. De 2.0-versie heeft een vernieuwde interface en er worden veel meer applicaties herkend.

Handige interface
We zijn alvast te spreken over het uiterlijk van Growl, dat zich via handige tabbladen eenvoudig laat instellen. Je kunt hier notificaties laten verschijnen op andere computers binnen je netwerk en bepalen in welke hoek van het scherm de boodschappen opduiken. Ben je het beu dat de notificaties in alle kleuren van de regenboog verschijnen in je systeemvak, dan kun je ook een thema bepalen.

[related_article id=”160534″]

De lijst met ondersteunde applicaties is lang geworden, met onder meer iTunes, Firefox, Gmail en Outlook, maar ook webapplicaties als Pandora en Google Reader werken samen met Growl. Maar al snel blijkt dat we voor bijna elke toepassing een extra tool of plug-in moeten installeren om het geheel te laten samenwerken met Growl.

Geen vlotte samenwerking
Zo wordt het gebruik al meteen vervelend, met de bijbehorende instellingen en aanvullende systeembelasting. Bovendien loopt het af en toe behoorlijk mis: zo toont muziekbeheerder MediaMonkey na de installatie van een benodigd script steeds een foutmelding wanneer hij een nieuw nummer begint af te spelen; we krijgen die foutmelding daarna ook niet meer weg.

De makers hebben een ontwikkelaarskit voorzien, zodat elke applicatiemaker zijn eigen toepassing kan maken om de openbronboodschapper aan vast te koppelen. We vinden de notificatiegeschiedenis, de instelbare geluiden en de eerder genoemde interface pluspunten. Maar anderzijds levert Growl de gebruiker te veel werk op, en in sommige gevallen zelfs erg veel ongemak. We kunnen het daarom niet echt van harte aanraden.

Growl for Windows 2.0
Prijs: gratis (februari 2010)

PRO: geslaagde interface; notificaties over het netwerk; goede ondersteuning.
CONTRA: veel extra werk; werkt niet altijd goed; meer systeembelasting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business