Nieuws

Olympus onthult goedkopere Micro Four Thirds-camera

Olympus heeft de opvolger van zijn eerste Micro Four Thirds-camera bekendgemaakt. De E-PL1 is compacter en goedkoper dan zijn voorganger E-P1, en mikt meer op de beginnende fotograaf.

Olympus bracht vorig jaar in juli de langverwachte EP-1 uit. Het design daarvan greep terug naar de bekende Pen-camera uit 1959. Het nieuwe toestel zou het gat opvullen tussen compacte camera’s en spiegelreflexcamera’s.

Daarvoor ontwikkelde Olympus een nieuwe sensor en lensvatting: het Micro Four Thirds-formaat. Het voordeel is dat de camera niet veel groter is dan een compacte camera, maar je kunt er wel verschillende lenzen op monteren. De E-P1 is wel nog vrij complex om te gebruiken, een instapcamera kun je het moeilijk noemen.

Kleinere, eenvoudige versie
Daar brengt Olympus verandering in met de E-PL1, een vereenvoudigde en goedkopere versie van de E-P1. Het nieuwe toestel is iets kleiner en gebruikt een plastic mount voor de vernieuwde kitlens van 14-42 mm. Daardoor is de E-PL1 ook wat goedkoper.

Een aantal kenmerken wijst erop dat deze camera meer gericht is op beginners. Zo heeft de E-P1 een ingebouwde flits, in tegenstelling tot zijn voorganger en de onlangs aangekondige EP-2. Achteraan is er ook een aparte knop om onmiddellijk video op te nemen.

Voor beginnende fotograaf
De E-PL1 is vooral voor de beginnende fotograaf die geïnteresseerd is om geavanceerde functies aan te leren. De gevorderde fotoliefhebber kiest toch beter voor de EP-2 of eventueel de EP-1. Het ontbreken van toegewijde knoppen voor veelgebruikte functies als ISO en witbalans kan immers soms tot frustraties leiden.

De E-PL1 schiet beelden van 12,3 megapixels en kan video opnemen met een maximale resolutie van 1.280 x 720 bij 30 fps. Het toestel ligt vanaf maart 2010 in de winkels en gaat 569 euro kosten.

Eind april brengt Olympus nog een nieuwe groothoek uit, 9-18mm F/4.0-5.6. Een maand later verschijnt er ook een superzoom, 14-150mm F/4.0-5.6.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business