Met zijn afgeronde kanten en zijn look van geborsteld aluminium ziet de Prestige er zoals beloofd behoorlijk prestigieus uit, al is het met zijn 20 cm wel een behoorlijk lang apparaat. Je kan hem gewoon plat op je bureau of computer leggen, maar er zit ook een houder bij, zodat je hem verticaal kan zetten. […]

Met zijn afgeronde kanten en zijn look van geborsteld aluminium ziet de Prestige er zoals beloofd behoorlijk prestigieus uit, al is het met zijn 20 cm wel een behoorlijk lang apparaat. Je kan hem gewoon plat op je bureau of computer leggen, maar er zit ook een houder bij, zodat je hem verticaal kan zetten.

Dat heeft als klein nadeel dat de onderkant, met de sticker met het serienummer, naar je toe staat als je de Prestige aan je rechterkant plaatst. Je kan dan ook het statuslampje niet zien.

In de doos zit een serienummer voor het back-upprogramma EMC Retrospect Express. Pc-gebruikers kunnen kiezen tussen de HD-versie en de gewone versie, waarbij die laatste verrassend genoeg de meer uitgebreide uitvoering is. Voor mensen met een Mac is er enkel de gewone versie.

Ouderwets maar degelijk back-uppen
Het installatiebestand kan je downloaden via www.iomega.com/getemc, waar je het serienummer van je externe harde schijf moet invoeren. Retrospect Express ziet er wat ouderwets uit, maar je krijgt voldoende mogelijkheden om back-ups in te plannen en te kiezen wat je precies wil back-uppen.

Bovendien krijg je een schatting van hoe lang het back-uppen zal duren, samen met details over het aantal bestanden en de grootte ervan. Daarnaast krijg je ook nog 2 GB online opslagruimte bij MozyHome. Bestanden kopiëren naar de Prestige gaat aan een snelheid van net geen 25 MB per seconde, back-uppen met Retrospect Express gaat iets sneller.

Iomega Prestige Desktop Hard Drive
Prijs: 74,90 euro (500 GB), 99,90 euro (1 TB), 139,90 euro (1,5 TB), 199 euro (2 TB) (januari 2010)

PRO: Snelle back-up
CONTRA: Back-uptool gedateerd