Nieuws

Ericsson haalt gigabit met mobiel internet

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Ericsson bekendgemaakt dat het een snelheid van één gigabit kan halen via LTE. Al zal het nog enkele jaren duren voor we in Europa deze opvolger van 3G mogen verwachten.

De grote aankondiging van kersvers topman Hans Vestberg is dat LTE wordt uitgerold in de VS, met een commercieel aanbod via telecomprovider AT&T in 2011. In de marge daarvan is het nieuwe snelheidsrecord bekendgemaakt. "Vandaag kondigen we aan dat we LTE testen op één gigabit per seconde", vertelde Vestberg tegen de internationale pers. 

Nog niet in Europa
Ericsson heeft al een LTE-netwerk in zijn thuisland Zweden. Toch zal het nog een tijdje duren voor we in Europa de volgende mobiele standaard kunnen gebruiken. "Ik verwacht dat het nog een aantal jaren zal duren voor er een volledige uitrol komt [in Europa]", aldus Vestberg. Hij wijst hiervoor op de verschillende landen met elk hun operatoren en netwerken. 

Over de concrete snelheid van LTE, ook wel 4G genoemd, blijft het bedrijf vaag. Dat komt doordat de snelheid constant evolueert. Daarnaast is er vaak een gigantisch verschil tussen theorie en praktijk. Zo haalt men in Zweden twintig tot tachtig Mbps over het nieuwe netwerk. 

Vestberg toverde tijdens zijn presentatie ook enkele cijfers tevoorschijn. Zo zijn er momenteel 1,7 miljard mensen online en zuller er tegen 2020 vijftig miljard ‘verbindingen’ zijn. Dat komt doordat er steeds meer toestellen over internettoegang beschikken.

3G versus 4G
Toch hoef je nog niet te vrezen dat een pas gekocht 3G-toestel nu al gedateerd is. 3G zal nog een hele tijd de standaard zijn, nuanceert Vestberg. De consument wil meer en sneller, maar het zal pas in de komende jaren zijn dat het netwerk en de bijhorende toestellen de markt betreden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business