Nieuws

Robots krijgen sociale vaardigheden

Een Europees team van robotonderzoekers begint dit jaar met een project dat robots laat omgaan met mensen op een realistische, antropomorfe manier.

Het project Humanoids with auditory and visual abilities in populated spaces (kortweg Humavips) heeft een ambitieus doel: ingewikkelde algoritmes schrijven opdat robots bedreven worden in wat psychologen het cocktailparty-effect noemen. Mensen beheersen namelijk de kunst om in een kamer vol mensen, stemmen en achtergrondgeluiden toch de aandacht te richten op één specifieke persoon of geluidsbron.

Als het project slaagt, zal Humavips robots de vaardigheden geven om met een klein groepje mensen om te gaan. Een robot zal zelfs de basisintelligentie hebben om een groep uit te kiezen en te bepalen met wie hij wil omgaan.

Het onderzoeksteam wil de robots ook het herkennen van lichaamstaal aanleren, zodat ze ook weten welke mensen met hen willen communiceren.

Anders dan anderen
“Er zijn andere projecten waarbij men experimenteert met de interactie tussen mens en robot”, zegt Radu Horaud, hoofd onderzoek aan het Franse Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA). “Maar ze gebruiken zintuiglijke invoer voor andere taken."

"Ze gebruiken zicht om te navigeren, of om een object op een tafel te lokaliseren. Audio gebruiken ze voor vocale communicatie. Humavips daarentegen imiteert de menselijke techniek om audiovisuele invoer te combineren om de aandacht te vestigen op één punt en achtergrondlawaai te elimineren.”

Een erg ambitieus plan, maar Horaud verwacht niet dat het probleem in dit driejarige project opgelost wordt. “Als we op het einde van dit project een robot hebben die in een kamer met vier of vijf mensen autonoom kan uitmaken wie spreekt en wie niet, die spraak kan onderscheiden van andere geluidsbronnen, die naar een persoon kan stappen en zijn aandacht trekken, hebben we al een erg grote stap gezet.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business