Nieuws

ATI Radeon HD 5970

Heeft de economische crisis nog niet te hard bij jou toegeslagen, dan behoor je wellicht tot de doelgroep die AMD met zijn nieuwste topkaart voor ogen heeft.

De Radeon HD 5970 is met een prijs van ongeveer 600 euro immers een van de duurste grafische kaarten ooit, professionele kaarten niet meegerekend.

Op de kaart vinden we twee GPU’s die geklokt zijn op 725 MHz. Deze GPU’s zijn gefabriceerd op een 40nm-productieproces, elk voorzien van 1 GB GDDR5-geheugen van 1 GHz.

De HD 5970 bevat daarnaast niet minder dan 4,3 miljard transistors, en de 3.200 streamprocessors geven een maximale theoretische rekenkracht van 4,64 teraflops.

Hoewel de nieuwe topkaart tot 294 watt kan verbruiken, gaat AMD toch prat op het efficiënte energieverbruik. Wanneer een van de GPU’s niet wordt benut, kan de kaart namelijk terugvallen naar een slaapmodus waarin slechts 42 watt verbruikt wordt.

Eyefinity
Een van de opmerkelijkste eigenschappen van de HD 5970 is Eyefinity. Dankzij deze technologie kunnen meerdere schermen gecombineerd worden tot een maximale resolutie van 7.680 bij 1.600 beeldpunten. Deze schermen sluit je aan via de twee Dual Link DVI-I-connectoren en een Mini DisplayPort-jack. We proberen het met twee 30 inchschermen en één 24 inchscherm.

Door het kleine formaat van dat laatste scherm kunnen we in het Catalyst Control Center slechts een maximale bruikbare resolutie van 5.760 bij 1.200 configureren.

In Batman Arkham Asylum, een van de weinige spellen die momenteel Eyefinity ondersteunen, werkt de technologie in elk geval zoals beloofd. Het beeld wordt over alle schermen uitgerekt en trekt je veel dieper de spelwereld binnen dan het geval is met een enkel scherm.

De Radeon HD 5970 is een van de eerste kaarten die DirectX 11 volledig ondersteunen. Op het moment van schrijven zijn er nauwelijks games die hiervan gebruikmaken, maar voor dit jaar zijn er al wel tal van DirectX 11-titels aangekondigd. Zoals we zelf kunnen ervaren in Unigines Heaven-benchmark, betekent dat een volgende grote stap in het realismegehalte van games.

Dankzij tesselation, een techniek die met minder rekenkracht complexere vormen kan renderen, zien we in deze benchmark de meest realistische wegen en daken die we ooit in een spel hebben gezien.

Tegenvallende testresultaten
Wanneer we de kaart door ons benchmarkparcours loodsen, merken we echter dat de scores lager liggen dan verwacht. Gezien de specificaties van de hardware en de prestaties die een Radeon HD 5850 neerzet in dezelfde benchmarks, zou deze kaart beter moeten kunnen. Helaas zijn we, zelfs niet met de hulp van AMD, in staat om de plooien glad te strijken.

Blijkbaar heeft de producent nog wat afstelwerk van zijn stuurprogramma’s voor de boeg. De 3DMark Vantage-resultaten zijn dan weer wel indrukwekkend. Bij lage kwaliteitsinstellingen is het prestatieverschil met de Radeon HD 5850 minimaal. Maar schroeven we de instellingen helemaal naar boven, dan beantwoorden de resultaten mooi aan wat je zou verwachten met twee GPU’s.

ATI Radeon HD 5970
Prijs: ongeveer 600 euro (februari 2010)

PRO: ondersteuning voor DirectX 11 en Eyefinity; indrukwekkende 3DMark Vantage-resultaten.
CONTRA: duur; op het moment van schrijven zijn de stuurprogramma’s nog niet perfect.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business