Nieuws

IRISnotes Executive 1.0

Als fanatieke toetsenbordgebruikers staan we vrij kritisch tegenover handschriftherkenning. Vaak duurt het een hele tijd voor een tekst foutloos op het scherm staat, en dat terwijl we meer dan driehonderd aanslagen per minuut halen met ons toetsenbord. Presteert IRIS beter?

De IRISnotes Executive bestaat uit hardware (een pen en een ontvanger) en software (voor het verzamelen van de notities en de handschriftherkenning). Met de pen, die wat goedkoop aanvoelt, kun je echt schrijven, want er zit een standaard inktpatroon in. Terwijl je schrijft, ‘kijkt’ de ontvanger die je boven je blad legt mee.

Dankzij de batterij in de ontvanger kun je ook notities nemen zonder een pc. De ontvanger slaat dan de penbewegingen op in het interne geheugen, waar plaats is voor honderd A4-velletjes.

Het is duidelijk dat IRIS deze pen niet zelf ontwikkelde. Eigenlijk gaat het om een product van Pegagus dat onder verschillende merknamen verkocht wordt. Wel ontwierp IRIS een deel van de bijgeleverde software. Daardoor krijg je bij de pen een cd-rom en een dvd-rom, die geen van beide voor de helft gevuld zijn.

Netjes geïntegreerd, zei u?
Na de installatie met maar liefst drie verschillende installatiewizards zien we allerlei nieuwe pictogrammen in ons systeemvak: penDirector, MyScript InkRetriever en Note Manager. Het Taakbeheer leert ons dat er nu vijf nieuwe processen draaien, en onze Documenten-map is verrijkt met drie nieuwe submappen.

Onder ‘Programma’s en onderdelen’ treffen we zes nieuwe items aan, en ook op onze systeemschijf en in het startmenu komt de software op verschillende plaatsen terug. Netjes geïntegreerd, zei u?

Bovendien is het erg onduidelijk waar iedere applicatie voor dient. De penDirector lijkt zelfs helemaal niets te doen. De beknopte handleiding die mee in de verpakking zit, is trouwens erg … beknopt. Gelukkig wordt er wel een Engelstalige handleiding in pdf-formaat meegeleverd, al komt lang niet alles daarin aan bod.

Nog een verwarrend detail is dat ons wordt gevraagd om het product te activeren, de eerste keer dat we de IRISnotes Executive-software opstarten. De activeringscode zou volgens de instructies in een e-mail moeten staan, terwijl die in werkelijkheid op het dvd-hoesje plakt.

Eenmaal aan de slag merken we dat er compatibiliteitsproblemen zijn met Vista en Windows 7. De handleiding vermeldt een conflict met Vista, waardoor niet alles naar behoren kan ingesteld worden. Dat probleem doet zich eveneens voor in Windows 7, ook al plakt er op de verpakking een ‘Windows 7 Compatible’-sticker.

Door die problemen worden we gedwongen om de ontvanger boven aan ons blad te plaatsen, terwijl je eigenlijk ook de linker- of rechterbovenhoek moet kunnen gebruiken. Vaak kom je daardoor met je hand tussen de ontvanger en de pen, waardoor die het contact met elkaar verliezen. Vooral linkshandigen zullen de pen daarom enkel in XP kunnen gebruiken.

Abominabele herkenning
Wat betreft de uiteindelijke handschriftherkenning: die is abominabel, vooral in het Nederlands. Zelfs als je zeer netjes schrijft, worden heel wat woorden niet herkend. Bovendien mag je niet scheef schrijven, want voor je het weet springt de software naar de vorige regel. Je kunt de handschriftherkenning wel trainen, maar dit laatste probleem zou daarmee niet opgelost worden.

Je moet dus gelijnd papier gebruiken. De pen kan trouwens ook als muis gebruikt worden, maar we verkiezen een gewoon exemplaar.

Kortom: Het is veel sneller en efficiënter om je blad met notities op een scanner te leggen en er degelijke OCR-software op los te laten. Dat werkt waarschijnlijk beter. Of je noteert natuurlijk gewoon rechtstreeks op je laptop.

IRISnotes Executive 1.0
Prijs: 199 euro (februari 2010)

PRO: kan ook als een gewone pen gebruikt worden, functioneert ook als muis, hoog gadgetgehalte.
CONTRA: slechte handschriftherkenning, software is slecht geïntegreerd, vage handleidingen, ontvanger en pen moeten elkaar ‘zien’, niet goedkoop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business