Nieuws

VMWare Workstation 7

Zelfs nu er echte concurrentie bestaat, in de vorm van het gratis Sun VirtualBox, blijft VMWare Workstation de belangrijkste manier om op desktopniveau te virtualiseren. De pas verschenen versie 7 moet die positie veiligstellen.

Het grote uithangbord van Workstation 7 ligt voor de hand: de software is geoptimaliseerd voor Windows 7, zowel op gastheer- als gastniveau, en met support voor DirectX 9.0c Shader Model 3 en OpenGL 2.13d. Logisch, want VMWare Workstation is een geliefkoosde applicatie voor ontwikkelaars en testers die programma’s willen uitproberen op verschillende platformen, waaronder ook de allernieuwste toepassingen.

Ook Workstation 7 draait op Windows en Linux. Voor Mac OS X moet je bij het zusterproduct Fusion zijn. Het kan een grote verscheidenheid aan besturingssystemen virtualiseren, van Windows en Linuxdistro’s tot FreeBSD en Solaris.

Twee mogelijkheden
Bij het installeren van een besturingssysteem op een nieuwe virtuele machine biedt Workstation 7 twee mogelijkheden. Uiteraard kun je via een geavanceerde installatiemodus de parameters van de virtuele pc volledig zelf bepalen, wat vooral nuttig is als je niet alledaagse OS’en wilt proberen.

Er zijn heel wat opties: een van de nieuwtjes van Workstation 7 is onder meer dat je een virtuele machine tot vier processors, elk met tot vier kernen, kunt meegeven. Vroeger lag de beperking op twee kernen per processor. Er is nu ook ondersteuning tot 32 GB geheugen per virtuele omgeving.

Voor Red Hat Linux, Ubuntu en Windows is er ook een Easy Install-mogelijkheid – en die is inderdaad erg eenvoudig. Met een minimum aan moeite maak je een werkende virtuele machine, die afgeleverd wordt met de VMWare Tools geïnstalleerd. Nuttig, want door deze tools draait de virtuele machine sneller en heb je meteen een geïntegreerde muiscursor en een kopieer-en-plakfunctie tussen gast- en gastheer-OS.

VMWare heeft natuurlijk af te rekenen met de concurrentie van Microsoft. Die biedt (bepaalde) Windows 7-gebruikers het Virtual PC-programma met Windows XP-machine gratis aan. Bij VMWare moet je zowel Workstation als een XP-licentie aanschaffen om hetzelfde te doen.

Maar volgens de fabrikant is zijn virtuele Windows XP sneller dan de XP-modus die Microsoft levert. Bovendien is er ook 3D-ondersteuning, wat Microsoft niet aanbiedt.

Snapshots
Ook de Snapshotfunctie is verbeterd. Niet alleen is het gemakkelijk om op elk moment een kopie te nemen van een virtuele machine, het is ook heel simpel om een OS terug te brengen naar een eerder snapshot. Nieuw is dat Workstation desgewenst regelmatig in de achtergrond zelf een snapshot neemt.

Gaat er iets fout, dan kun je heel snel terugkeren in de tijd, naar een moment net voor de installatie van het storende programma.

Van zijn Macbroertje Fusion erft Workstation 7 de praktische Unitymodus, waarmee programma’s op het gevirtualiseerde OS rechtstreeks op de gastheer draaien. Zo kun je bijvoorbeeld een Linuxapplicatie vanaf het bureaublad van Windows opstarten.

VMWare Workstation 7
Prijs: 189 dollar (upgrade 99 dollar) (februari 2010)

PRO: lust veel gastheer-OS’en; betere ondersteuning voor multicoreprocessors en multiprocessor-pc’s; 3D-ondersteuning.
CONTRA: prijs; XP virtualiseren betekent meer betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business