Nieuws

Sonos Zoneplayer S5

Wie een Sonos-systeem in huis wil, moet in het begin vooral investeren. De mogelijkheden zijn weliswaar erg uitgebreid, maar niet iedereen zit te wachten op zo’n complete multiroomoplossing. Een goede netwerkmuziekspeler staat daarentegen wel op veel verlanglijstjes.

Logisch, want daarmee behoort cd’s zoeken en vervangen meteen tot het verleden. Met de afstandsbediening blader je door je muziekcollectie die op het thuisnetwerk staat, zonder dat je er je stoel voor uit moet.

Voor die groep is de S5 een uitstekende oplossing. Dat is een alles-in-éénmuzieksysteem dat een speler, versterker en luidsprekers combineert, en dat in één aantrekkelijke behuizing. Het toestel is gesneden koek voor eigenaars van een iPhone of iPod touch. Die hoeven immers geen dure Sonos-afstandsbediening (CR200, 349 euro) aan te schaffen, maar bedienen de S5 met behulp van een gratis iPhone App.

De S5 sluit je aan op een bekabeld netwerk, al kun je ook van een draadloze verbinding gebruikmaken als je een ZoneBridge (BR 100, 99 euro) als tussenschakel gebruikt. Wil je het systeem later uitbreiden naar een multiroomoplossing, dan is dat perfect mogelijk. Een bijkomende S5 of elke andere Sonos-speler hang je eveneens zonder moeite in het draadloze of bekabelde thuisnetwerk.

De eenvoud zelve
De S5 in gebruik nemen is de eenvoud zelve. De bijgeleverde pc-software begeleidt je perfect en de installatie duurt niet langer dan vijf minuten. Daarna kun je die software gebruiken om de S5 te bedienen, zodat bijvoorbeeld ook een laptop dienst kan doen als afstandsbediening. Muziek pik je op vanuit elke gedeelde map op het netwerk; er is dus geen behoefte aan serversoftware.

Sluit de S5 draadloos op het netwerk aan en hij is erg makkelijk te verplaatsen. Even meenemen naar een andere kamer, in het stopcontact steken en klaar is kees.

Hoe doet de S5 het in de praktijk? De iPhone App biedt een uitstekende interface waarmee snel en eenvoudig door de muziek te bladeren valt. Ook zoeken op artiest, album of song is erg makkelijk. Uiteraard kun je ook internetradio beluisteren of de Deezer-muziekservice gebruiken.

Qua prestaties levert de Sonos-speler uitstekend werk. Zelfs een doorsnee woonkamer kan het toestel helemaal vullen met muziek. De klank is uitstekend, maar weet ons niet echt te betoveren. Met de equalizer valt de klankkleur gelukkig wel te temmen. Dat alles maakt van deze S5 een erg mooie en flexibele instapoplossing voor wie in de toekomst een multiroomsysteem overweegt.

Sonos Zoneplayer S5
Prijs: 399 euro (februari 2010)

PRO: eenvoudig te installeren; bediening via iPhone/iPod Touch; makkelijke toegang op het netwerk.
CONTRA: flinke investering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business