De grote Belgische beursgenoteerde bedrijven laten steken vallen in het beheer van hun publieke websites. Dat zegt het Nederlandse bedrijf WatchMouse op basis van een onderzoek van de sites. WatchMouse, dat oplossingen verkoopt om de performantie van websites te verhogen, controleerde de sites van de Bel20-ondernemingen in de periode van 23 januari tot 1 maart […]

De grote Belgische beursgenoteerde bedrijven laten steken vallen in het beheer van hun publieke websites. Dat zegt het Nederlandse bedrijf WatchMouse op basis van een onderzoek van de sites.

WatchMouse, dat oplossingen verkoopt om de performantie van websites te verhogen, controleerde de sites van de Bel20-ondernemingen in de periode van 23 januari tot 1 maart van dit jaar. Het bedrijf ging na wat de ‘uptime’ (beschikbaarheid) van de sites is.

Een beschikbaarheid van 99,9% wordt volgens het bedrijf beschouwd als de minimumnorm. Tijdens de test werd om de vijf minuten nagegaan of de homepage zonder fouten en binnen de acht seconden kon worden ingeladen (zonder grafische elementen of frames).

Nergens 100 procent uptime
Heel wat sites halen dat minimum niet. De slechtste leerlingen zijn Ackermans & van Haaren (81,6%), Confinimmo (93,0%), Solvay (93,9%), GBL (97,7%) en Anheuser-Busch InBev (98,3%). De websites met de beste uptime zijn die van KBC (99,9%), Delhaize (99,9%), UCB (99,9%), Umicore (99,9%) en Mobistar (99,9%). Geen enkele Bel20’er haalt een uptime van 100%.

"Dit zijn twintig van de grootste beursgenoteerde bedrijven in België en slechts 25% van hun websites voldoet aan de industriële standaard van 99,9% uptime of hoger", zegt medeoprichter Mark Pors van WatchMouse in een persbericht. "Sinds onze eerste test vijf jaar geleden zijn er wel verbeteringen, maar niet wat we zouden verwachten van dit soort bedrijven."