Nieuws

Intel: graphics niet belangrijk op laptop

“De grafische mogelijkheden van laptops zijn ondergeschikt”, denkt Intels vicepresident David Perlmutter. Batterijduur daarentegen en het integreren van steeds meer functies in de hoofdprocessor vindt hij veel belangrijker.

Perlmutter, een van de hoogste managers van Intel, deed deze uitspraak vorige week tijdens het congres 2010 Morgan Stanley Technology, Media & Telecom. Zijn toespraak werd live via Intels website gestreamd.

Filmpjes zijn belangrijker
Op de vraag of grafische technologie steeds belangrijker wordt, antwoordt Perlmutter: “De term graphics doet de meeste mensen denken aan 3D-oorlogsspellen en extreem realisme. Toch is de groep computergebruikers die hierin geïnteresseerd is relatief klein.”

[related_article id=”152275″]

“Wat de meeste consumenten belangrijk vinden is multimedia”, vervolgt hij. “Er wordt op een laptop nu eenmaal meer tijd gespendeerd aan het bekijken of monteren van video dan aan gamen.”

Perlmutter is evenwel niet te beroerd om de concurrenten van AMD een complimentje te geven. “De afgelopen jaren had AMD een betere geïntegreerde grafische chip dan Intel. Maar dit jaar staan wij weer bovenaan.”

Daarmee doelt hij op de Intel Graphic Media Accelerator of GMA, die in vrijwel elke minilaptop de grafische weergave op zich neemt. De voordelen van deze geïntegreerde videokaart zijn de lage prijs en de aanvaardbare prestaties.

‘Tablets slaan niet aan’
Wat de markt voor tablets en smartphones betreft, hinkt Intel nog achterop. De grote spelers in deze relatief nieuwe sector zijn Apple met de iPad, en de fabrikanten van ARM-processoren zoals Qualcomm, Texas Instruments en Nvidia. ARM-chips vind je in vrijwel elke smartphone.

“Iedereen wacht vol ongeduld af of er een eindelijk een nieuw gebruikersmodel rond de tablets ontstaat. Tablets zijn al twintig jaar op de markt, maar zijn nooit echt aangeslagen. Of er nu een fundamentele verandering op til is? Ik weet het niet”, aldus Perlmutter. Toch wil Intel zich op de tabletmarkt wagen. “De behoeften van de tabletmarkt zijn bijna dezelfde als die van de netbookmarkt, en daarin staat Intel sterk.”

Over de smartphonemarkt blijft Perlmutter even vaag. “Onze deskundigheid in productdesign zal ons een apparaat opleveren dat even goed presteert en minder verbruikt dan de huidige modellen. In deze markt draait het namelijk om energieverbruik. Binnen een jaar of zo zullen jullie wel zien wat ik bedoel.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business