Zonnepanelen niet snel terugverdiend

Zonnepanelen mogen dan wel goed zijn voor het milieu, als consument zul je er niet snel rijk van worden. Zonder overheidssubsidies zijn de investeringen zelfs niet terug te verdienen in twintig jaar.

Dat zijn de conclusies van enkele laatstejaarsstudenten aan de XIOS Hogeschool Limburg. Zij gingen op zoek naar praktische voorbeelden waar zonnepanelen, warmtepompen en condensatieketels werden geplaatst. Ze stelden vast dat de rendabiliteit een stuk lager is dan wordt beweerd.

Onhaalbaar
De laatstejaarsstudenten willen vooral ingaan tegen de bewering van sommige verkopers dat de investering in zonnepanelen op relatief korte termijn terug kan worden verdiend.

“Alle terugverdientermijnen van acht jaar of minder zijn totaal onhaalbaar. Zonder de huidige subsidieregeling zouden investeringen voor zonnepanelen en warmtepompen sowieso nooit binnen twintig jaar terugverdiend kunnen worden”, zegt Joris Ernest, laatstejaarsstudent Bouw.

Ook de manier waarop wordt omgesprongen met garantie doet vraagtekens rijzen. Zo geven sommige leveranciers een productgarantie van vijf jaar op omvormers en zonnepanelen. Dat terwijl ze een rendement van twintig jaar beloven.

Isoleren
Toch zijn energiebesparende maatregelen geen maat voor niets. Zo is een zonneboiler in een rusthuis al wel terug te verdienen in acht tot tien jaar. Ook in bepaalde school- en kantoorgebouwen kan de investering de moeite waard zijn. Ook moet de nadruk volgens de studenten in eerste instantie liggen op een goede isolatie. Daarna pas moet je je concentreren op duurzame energie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business