Nieuws

Ultimate Windows Tweaker 2.0

Windows XP-gebruikers hoeven we TweakUI niet meer voor te stellen. Jammer alleen dat Microsoft deze gebruiksvriendelijke tweaktool niet beschikbaar stelt voor Vista en 7. Ultimate Windows Tweaker vult die lacune gedeeltelijk op.

Zodra je de tool opstart, verschijnt een dialoogvenster waarin je in het linkerpaneel zeven verschillende rubrieken ziet opgesomd. Eigenlijk zijn het er acht, maar de rubriek System Information geeft je slechts beperkte informatie over je systeem en biedt geen tweaks.

De eigenlijke tweaks – we tellen er circa 140 – moet je dus in de andere rubrieken zoeken. Dat gaat van instellingen waarmee je de Verkenner, het Windows-startmenu en de taakbalk meer naar eigen hand kunt zetten, via allerlei opties voor UAC en voor (iets) betere systeemprestaties, tot allerlei netwerk- en beveiligingsinstellingen en diverse aanpassingen van Internet Explorer (versie 7 of 8).

[download_file]

In bijna alle gevallen hoef je slechts een vinkje te plaatsen, een selectie te maken uit een keuzemenu of bij uitzondering een knop op een schuifbalk te verplaatsen.

[related_article id=”160534″]

Frisse grafische schil
Erg gebruiksvriendelijk dus en op geen enkel moment hoef je voor een aanpassing het register in te duiken. Verwacht echter geen exclusieve opties die je alleen maar via deze tool zou kunnen activeren. Veel meer dan een frisse grafische interface rond opties die in Windows gewoonlijk wat dieper verborgen zijn, is Ultimate Windows Tweaker dus niet. Anderzijds is zo’n tool best wel handig voor wie zonder veel omhaal aan zijn systeem wil sleutelen.

Zonder veel risico ook, want onder aan het hoofdvenster tref je de knoppen Create Checkpoint (voor het maken van een systeemherstelpunt) en Restore Default (om terug te keren naar de standaardinstellingen van het systeem) aan.

Een verstandige zet van deze tweaker, want dat minimaliseert de kans dat je met foutieve instellingen je systeem in de knoei brengt. Een ingebouwde helpfunctie ontbreekt jammer genoeg. Maar de meeste opties spreken gelukkig wel voor zich.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business