Nieuws

XBMC 9.11 Camelot

Wie XBMC alleen associeert met gehackte Xboxen, is duidelijk niet meer bij de tijd. De software is allang beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X. Er zijn zelfs veel nieuwe snufjes toegevoegd.

Er zijn zelfs zoveel nieuwe snufjes toegevoegd, dat deze versies stukken krachtiger zijn dan de oorspronkelijke XBMC. Onlangs verscheen een belangrijke nieuwe update onder de naam Camelot.

Huiskamer
XBMC is tegenwoordig een concurrent voor software als Windows Media Center, Apples Front Row en het verwante openbronprogramma MediaPortal. Je installeert XBMC met andere woorden op een pc die wellicht in de huiskamer staat en dan verbonden wordt met een tv.

Het mooie is dat het niet uitmaakt of die pc een Mac mini is of een zelf in elkaar geknutselde machine. Het project blijft trouwens trouw aan zijn roots en heeft ook een uitvoering voor gehackte Apple TV’s, al zijn die niet krachtig genoeg om native 1.080p-films af te spelen.

Openbrongemeenschap

Achter XBMC zit een levendige openbrongemeenschap, die heel wat heeft bijgedragen aan deze belangrijke release. Onder de motorkap is veel veranderd, maar vooral de nieuwe standaard-skin Confluence springt in het oog. Die komt heel mooi tot zijn recht op een HD-televisie.

De basis blijft natuurlijk behouden: vanuit het hoofdmenu kun je kiezen tussen muziek, foto’s, video, programma’s, settings en het weerbericht. Een simpele en effectieve aanpak, die op het eerste gezicht een wat verkeerde indruk geeft over XBMC. Wie wat verder graaft, ontdekt namelijk veel opties en extra scripts om XBMC volledig naar zijn hand te zetten.

Filmcollectie
Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je filmcollectie laten scannen en alle mogelijke informatie aan een film laten toevoegen, van de naam van de regisseur tot een poster. Sowieso bevat XBMC een hoop scrapers om filminformatie te downloaden. Er zijn ook krachtige mogelijkheden om videobronnen die over het netwerk verspreid staan, samen te voegen in een virtuele map.

Op het Windowsplatform biedt Camelot voor het eerst DirectX-ondersteuning. Een merkbare verbetering ten opzichte van het vroeger gebruikte OpenGL, zeker bij het bladeren door menu’s en tijdens de videoplayback. Over het algemeen gaat video afspelen een tikkeltje vlotter, onder meer omdat de codecs allemaal geüpdatet zijn.

 

 

Positief is ook de verder uitgebreide ondersteuning voor ondertitelbestanden en de snelle toegang naar een controlepaneel om ondertitels te vertragen/versnellen ten opzichte van het videospoor. Vroeger moest je daarvoor graven in instellingen, nu is het direct te bereiken tijdens het afspelen van video’s.

Tekortkoming
De grootste tekortkoming aan XBMC is dat ondersteuning voor tv-tuners uitblijft. Je kunt dan wel via scripts en kunstgrepen bijvoorbeeld live de BBC-zenders bekijken, maar een goede oplossing is dat niet. Voorlopig is de enige, redelijk ingewikkelde oplossing in je kelder een tv-server met MediaPortal of Myth-tv te laten draaien.

De ontwikkelaars van XBMC zeggen zelf dat ingebouwde tunerondersteuning voor een volgende release op het programma staat.

XBMC 9.11 Camelot
Prijs: gratis (maart 2010)

PRO: uitstekende interface; uitbreidingsmogelijkheden; goede videoplayback; erg actieve community.
CONTRA: geen ondersteuning voor tv-tuners.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business