Omroepen willen tv-programma’s eenvoudiger online

De Europese openbare omroepen willen eenvoudigere copyrightwetgevingen. Dat moet ervoor zorgen dat hun programma’s makkelijker online aangeboden kunnen worden binnen de EU.

De vraag komt van de European Broadcasting Union, waar onder meer de NOS, VRT, BBC en andere Europese openbare omroepen lid van zijn. Zij willen graag over de grenzen heen online video aanbieden. Maar het aanbod komt zeer traag op gang.

Volgens de New York Times wil de European Broadcasting Union daarom vandaag voorstellen indienen bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Ze pleiten onder meer voor een eenvoudiger copyrightsysteem.

Als een zender nu programma’s online wil zetten, heeft het daarvoor toestemming nodig van alle betrokken partijen, inclusief acteurs, regisseurs en muzikanten. Met het voorstel zouden die digitale uitzendrechten meteen in de aanvankelijke overeenkomst zitten. Bovendien hoeft een zender dan niet per land uitzendtoestemming te vragen. Dat gaat dan meteen voor de hele EU.

Exclusiviteitsrechten
Volgens de omroepvereniging is het identificeren van al die rechtenhouders voor de 27 verschillende lidstaten een obstakel om programma’s vlot online te krijgen. Maar de grootste hinderpaal zijn de landgebonden exclusieve uitzendlicenties, bijvoorbeeld voor grote sportevenementen.

Bij dit soort uitzendingen gaat het vaak om exclusieve nationale uitzendrechten. Iets wat mogelijk zal verwateren wanneer zenders hun volledig aanbod voor de hele EU online zetten.

‘Weinig nut’
Het voorstel krijgt wel tegenstand van de vereniging van commerciële Europese televisiezenders. Zij denken dat online aanbieden van Europese zenders in veel gevallen weinig nut heeft door de taalbarrière. Bovendien zijn ze er niet blij mee dat de openbare omroepen financiële steun zouden krijgen hiervoor. Dit geeft volgens hen een oneerlijk voordeel ten opzichte van commerciële omroepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business