In de VS heeft de beurswaakhond SEC de rekening van een Russische belegger bevroren. Hij wordt ervan verdacht de prijs van tientallen aandelen te hebben gemanipuleerd op de Nasdaq en de beurs van New York. Het gaat om Broco Investments, een in St. Petersburg gebaseerde eenmanszaak. Volgens Wired heeft een Amerikaanse rechter dinsdag de aanvraag van […]


In de VS heeft de beurswaakhond SEC de rekening van een Russische belegger bevroren. Hij wordt ervan verdacht de prijs van tientallen aandelen te hebben gemanipuleerd op de Nasdaq en de beurs van New York.

Het gaat om Broco Investments, een in St. Petersburg gebaseerde eenmanszaak. Volgens Wired heeft een Amerikaanse rechter dinsdag de aanvraag van de SEC gevolgd en de rekeningen van de Rus bevroren.

Concreet zou hij minstens 38 aandelenkoersen hebben gemanipuleerd met behulp van gehackte accounts, die dan in zijn voordeel ongeautoriseerde handelingen verrichtten. Zelf probeerde hij met zijn eigen beleggersrekening te profiteren van het verschil in winst of verlies.


Volgens de SEC zijn de slachtoffers van de man zo’n zeshonderdduizend dollar misgelopen door de gehackte beurswaarden. Zelf heeft hij er zo’n 255.000 dollar aan overgehouden.

De techniek is relatief nieuw, maar duikt sinds enkele jaren wel meer op. Zo kon een Oekraïense hacker in 2008 de (negatieve) financiële resultaten van een bedrijf inkijken en zo bijna driehonderdduizend dollar verdienen binnen enkele minuten.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.