Nieuws

Chatroulette gevaar voor kinderen

Chatroulette: zo heet dé internetsensatie van het moment. Je kunt er volledig anoniem chatten en in één muisklik van gesprekspartner wisselen. Maar experts waarschuwen voor de risico’s, vooral voor minderjarigen.

De gesprekspartner zou immers gemiddeld één op de vijf keer een blote man zijn. Dat laatste klopt niet, zo blijkt uit een kleine test: wij treffen heel wat méér blote meneren aan.

Chatroulette is de nieuwste ontwikkeling in sociaalnetwerksites zoals Facebook, MySpace en Hyves. Het grote verschil is dat je op deze nieuwe webstek volkomen anoniem rondhangt. Je hoeft geen identiteit, naam of leeftijd door te geven. Het enige wat je nodig hebt zijn een internetverbinding en een webcam.

Het concept is eenvoudig: als je opstart, krijg je een willekeurig persoon te zien, die ergens in de wereld voor zijn webcam zit. Je zegt hallo en wisselt een paar zinnetjes uit. Als die persoon je maar niks lijkt, klik je op ‘next’, zodat hij verdwijnt. Meteen staat er een nieuwe gesprekspartner klaar.

"Verfrissend idee"
"Op zich is Chatroulette een verfrissend idee", vindt Dirk De Grooff, hoogleraar communicatietechnologie aan de universiteit van Leuven. "De volledige anonimiteit maakt het spannend, al zijn er natuurlijk wel risico’s. Het lijkt alsof er geen lijfelijk gevaar is aan chatten, maar als gesprekspartners adres en telefoongegevens vragen, verandert dat. Daarnaast werkt de anonimiteit misbruik in de hand. Zeker voor kinderen. Familiefilters bieden een antwoord."

"Geen veiligheidsmaatregelen"
Ook Child Focus, een Europees centrum voor vermiste en misbruikte kinderen, waarschuwt voor de gevaren. "Andere netwerksites hanteren veiligheidsmaatregelen. Vrijwillig, maar ook op basis van een protocol van de Europese Unie. Je moet je eerst aanmelden en een leeftijd instellen. Daarnaast hanteren andere netwerksites een duidelijk reglement en grijpen menselijke operatoren in als die regels overschreden worden", zegt woordvoerder Dirk Depover. "Ook daar kan misbruik ontstaan, maar de kans is toch kleiner."

Volgens Child Focus is Chatroulette bovendien in handen van een bedrijf en niet (meer) in handen van de Russische student die de website vorig jaar lanceerde. "De webnaam is in Nederland geregistreerd en de servers staan onder meer in Duitsland. Dat doet vermoeden dat er een bedrijf achter zit dat op termijn winst wil maken. Als dat zo is, is het erg cynisch dat er zo laks wordt omgesprongen met veiligheid."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business