Nieuws

Skype-duo steunt nieuwe internetbedrijven

Niklas Zennström en Janus Friis, de oprichters van Skype, hebben een nieuw risicofonds opgestart waarmee ze veelbelovende Europese internetbedrijven een duwtje in de rug willen geven.

De investeringsgroep Atomico Ventures werd door het duo in 2006 opgestart in Londen. In tijden van crisis slaagde de groep erin om voor zijn tweede fonds 165 miljoen dollar op te halen. Het eerste fonds hielp onder meer het immens populaire Skype en de filesharingapplicatie Kazaa van de grond.

Skype werd grotendeels in Estland ontwikkeld, Kazaa in Nederland. “Hoewel Atomico bedrijven in heel Europa van de grond wil helpen, blijft thuisbasis Londen dé plek voor veelbelovende startende bedrijven”, vertelt Zennström aan de Financial Times.

Businessplan
Het nieuwe fonds, Atomico Venture II, richt zich net als het eerste op consumentgerichte softwareontwikkelaars en internetbedrijven. “Daarmee bedoelen we bedrijven zoals Google en Facebook. Zodra hun businessplan aanslaat, kunnen ze grote inkomsten genereren zonder nog veel financiële steun nodig te hebben”, aldus Zennström.

Het opgehaalde bedrag van 165 miljoen dollar had in een beter financieel klimaat nog hoger kunnen liggen, maar dat ziet Zennström niet als een belemmering. Oorspronkelijk was 266 miljoen dollar het streefdoel.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business