Nokia en Sony-Ericsson tegen Auvibelheffing

Nokia en Sony-Ericsson verzetten zich tegen Auvibel. Ze vinden het niet kunnen dat de auteursrechtenheffing ook gsm’s met muziekfuncties duurder maakt. Volgens Nokia is de heffing ongeldig.

De klacht van Nokia en Sony Ericsson verscheen gisteren in het Staatsblad. Daarin staat te lezen dat beide bedrijven de nietigverklaring vragen van het Koninklijk Besluit van 17 december 2009. Dat breidt de Auvibelheffing uit en past de tarieven aan.

In een verklaring zegt Nokia dat een auteursrechtenheffing op mobiele telefoons oneerlijk en onrechtvaardig is voor consumenten. “Muziek afspelen is maar één van de functies van een gsm. En wanneer deze als muziekspeler wordt gebruikt, wordt het materiaal in het algemeen aangekocht door consumenten.”

“Rechtenhouders zijn bijgevolg al volledig gecompenseerd. Een copyrightheffing op mobiele telefoons betekent dat consumenten minimaal twee keer, mogelijk meerdere keren voor hetzelfde materiaal moeten betalen.” Aldus Nokia in een verklaring.

Of beide bedrijven de Auvibelheffing kunnen wijzigen moet nog blijken. Puur wettelijk is Auvibel immers geen vergoeding voor illegaal gedownload materiaal. Wel is het een vergoeding voor de thuiskopie. Dat is de eigen kopie van een legaal gekocht werk, bijvoorbeeld een reserve-cd die je in de wagen afspeelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business