Nokia en Sony-Ericsson tegen Belgische kopieerheffing

Nokia en Sony-Ericsson verzetten zich tegen Auvibel, de Belgische thuiskopieheffing. Ze vinden het niet kunnen dat deze onlangs naar hardware uitgebreide belasting ook mobieltjes met muziekfuncties duurder maakt. Volgens Nokia is de heffing ongeldig.

De klacht van Nokia en Sony Ericsson verscheen gisteren in het Belgische Staatsblad. Daarin staat te lezen dat beide bedrijven de nietigverklaring vragen van een Koninklijk Besluit van 17 december 2009.

Dat besluit heeft de Auvibelheffing onder meer uitgebreid naar hardware. In België betaal je daardoor nu bijvoorbeeld een heffing op mp3-spelers en USB-sticks. Ook op een externe harde schijf, maar weer niet op een gewone interne harde schijf.

Oneerlijk en onrechtvaardig
In een verklaring zegt Nokia dat een auteursrechtenheffing op mobiele telefoons oneerlijk en onrechtvaardig is voor consumenten. “Muziek afspelen is maar één van de functies van een gsm. En wanneer deze als muziekspeler wordt gebruikt, wordt het materiaal in het algemeen aangekocht door consumenten.

“Rechtenhouders zijn bijgevolg al volledig gecompenseerd. Een copyrightheffing op mobiele telefoons betekent dat consumenten minimaal twee keer, mogelijk meerdere keren voor hetzelfde materiaal moeten betalen.” Aldus Nokia in een verklaring.

Of beide bedrijven de Belgische heffing kunnen wijzigen moet nog blijken. Puur wettelijk is Auvibel immers geen vergoeding voor illegaal gedownload materiaal. Wel is het een vergoeding voor de thuiskopie. Dat is de eigen kopie van een legaal gekocht werk, bijvoorbeeld een reserve-cd die je in de wagen afspeelt.

In Nederland loopt ook al jaren een discussie over de thuiskopieregeling en of die moet worden uitgebreid naar mediadragers. Maar voorlopig, in elk geval tot 2013, is aanpassing van de regeling van de baan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business