Deeltjesversneller begint aan oerknal

De deeltjesversneller in Genève heeft vanmiddag met succes protonen laten botsen bij 7 TeV (biljoen elektronenvolt). Het is een nieuw record en een nieuwe stap in het nabootsen van de oerknal.

De weg naar het nieuwe record ging niet zonder slag of stoot. De protonenstraal draaide al enkele dagen op een snelheid van 3,5 TeV, maar vanmorgen ging het weer mis. Tegen de middag kon de gigantische machine opnieuw deeltjes laten botsen, en om 13.06 uur werd er een snelheid van 7 TeV bereikt.

Sneller dan verwacht
Dat er nu botsende deeltjes waarneembaar zijn, is vrij opmerkelijk. Het CERN had vorige week nog gewaarschuwd dat dit enkele dagen kon duren. Ook bij een eerder experiment in 1989 kostte het drie dagen, wat dit keer niet het geval was.

Deeltjesversneller begint aan oerknal.

De bedoeling van de deeltjesversneller is de protonen laten botsen met een enorme snelheid. Door die botsing wordt immers de fase vlak na de oerknal nagebootst. Zo hopen fysici nieuwe materiedeeltjes te ontdekken en meer te leren over het ontstaan van het heelal.

Momenteel heeft het CERN al meer dan een uur stabiele botsingen kunnen creëren, maar dit is nog maar het begin. De LHC zal de volgende 18 tot 24 maanden blijven draaien om gegevens te verzamelen voor experimenten. Daarna zal de deeltjesversneller opnieuw worden stilgelegd voor routine-onderhoud.

Dat moet de immense machine klaar maken voor botsingen bij 14 TeV.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business