Nieuws

Spiceworks 4.5

Het gratis Spiceworks, een erg uitgebreid programma om netwerken te beheren, evolueert voortdurend. De vruchten daarvan worden geplukt met deze versie 4.5, met onder meer de nieuwe netwerkmap, de mogelijkheid om events te loggen en een verbeterde interface. Dankzij externe plug-ins komen er boven op al die opties nog heel wat extra mogelijkheden.

Zo is er de Power Manager van Intel, waarmee je kunt instellen wanneer netwerktoestellen aangezet of uitgeschakeld moeten worden.

Spiceworks installeert zich standaard op poort 80 van de lokale computer. De installatiewizard spreekt voor zich, dat is niet vanzelfsprekend bij dit soort tools. Na de installatie belast de tool bovendien nauwelijks onze laptop met Windows 7 Ultimate. Spiceworks werkt alleen op toestellen met XP of een latere versie van Windows en op Windows Server 2003 SP1 of 2008.

Het herkent daarentegen wel alle systemen, van Windows over Linux/Unix tot Mac OS X.

De gebruikersinterface heeft een opknapbeurt gekregen ten opzichte van de vorige versie en gebruikt nu net als de meeste moderne browsers tabbladen. Spiceworks werkt trouwens nagenoeg volledig in de browser.

Een van de opvallendste nieuwe functies is de netwerkmap, die de opbouw van het netwerk grafisch weergeeft. Een functie die ook in het klein in Windows 7 zit, maar hier veel beter uitgewerkt is. Handmatig de topografie van een netwerk uitzoeken is een vervelend karwei, maar wel essentieel om eventuele problemen snel te kunnen opsporen.

Spiceworks 4.5 slaagt er bij ons in om alle toestellen in het testnetwerk in een overzichtelijke map weer te geven. Daarbij kun je alleen de actieve onderdelen laten weergeven of overschakelen op All Devices, waarbij je alle toestellen te zien krijgt. Standaard worden de verschillende netwerkapparaten en -verbindingen in een hiërarchische structuur gegoten, maar dat vinden we niet zo duidelijk.

Bovendien loopt er één en ander mis bij het inzoomen, zodat we via de navigatiepijlen op zoek moeten naar de juiste locatie op onze map. De boomstructuur werkt voor ons net iets beter.

Erg indrukwekkend is de mogelijkheid om alle eventlogs van Windowsmachines te verzamelen. Met één klik kun je elke gebeurtenis opzoeken. Hebben andere Spiceworksgebruikers hetzelfde meegemaakt, dan kun je zien hoe ze die situatie hebben aangepakt. Een serieuze tijdsbesparing bij het troubleshooten.

Helpmogelijkheden
Daarmee hangt samen dat Spiceworks over erg uitgebreide helpmogelijkheden beschikt. Er is onder meer de zeer actieve community van meer dan 750.000 professionals, waar nieuwkomers altijd met hun vragen terechtkunnen. Daarnaast zijn er tal van helpbestanden, video’s en bestaat er zelfs een eigen tv-kanaal, Spiceware TV, waarop je onder meer tutorials kunt bekijken.

Andere nieuwe functies die het vermelden waard zijn, zijn SQL Server Monitoring en ondersteuning voor HTTPS en SSL. Spiceworks 4.5 is in eerste instantie niet ontworpen voor grote bedrijven, maar voldoet normaal gezien perfect aan de behoeften van een doorsnee klein bedrijf.

Het mist wel een paar geavanceerde opties zoals ingebouwde wifibeveiliging, maar dat weegt niet op tegen het feit dat dit programma heel veel mogelijkheden biedt, en dat gratis. De advertenties zul je er wel moeten bijnemen, tenzij je twintig dollar per maand over hebt voor het programma.

Spiceworks 4.5
Prijs: gratis (maart 2010)

PRO: erg veel mogelijkheden voor een gratis programma; netwerkmap erg handig; actieve community.
CONTRA: navigatie netwerkmap verloopt soms wat stroef.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business