Smartcardlezer werkt niet

Ik kan mijn eID niet inlezen via mijn kaartlezer. Ik heb de driver al eens geherinstalleerd, alle updates van Windows geïnstalleerd, maar telkens krijg ik de foutmelding dat de smartcardservice op de lokale computer niet kan worden opgestart en dat het systeem het opgegeven bestand niet kan vinden. Hebben jullie daar soms een oplossing voor?
Hugo De Smet

We gaan er inderdaad van uit dat je de recentste driver(s) hebt geïnstalleerd, evenals de bijhorende software voor de eID. Meer informatie over de installatie vind je hier.

Gezien de (eerste) foutmelding vermoeden we dat de smartcardservice – die normaliter standaard in Windows hoort te zitten – bij jou ontbreekt of minstens corrupt is geworden. Start hiervoor het commando services.msc op vanuit het Windows-startmenu en ga na of de service Smartcard zich in het overzicht bevindt.

Is dat inderdaad zo, klik die dan aan en klik in het linkerpaneel op (De service) starten. Lukt het niet, controleer dan ook of de service Plug and Play actief is (de smartcardservice is namelijk van deze service afhankelijk).

Bevindt de service zich niet in de lijst of weigert die obstinaat op te starten, dan verhelp je deze situatie wellicht met een registeringreep. Voor alle zekerheid maak je wel eerst een systeemherstelpunt aan.

Open vervolgens Regedit en navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE, SYSTEM, CurrentControlSet, Services, SCardSvr. Klik deze sleutel met de rechtermuisknop aan en kies Exporteren, waarna je het regbestand een geschikte naam en locatie meegeeft.

Surf nu naar www.websight.be/clickx/smartcard.htm, haal het regbestand op (klik de link met de rechtermuisknop aan, kies Doel opslaan als en zorg dat het bestand met de extensie .reg op je schijf belandt), dubbelklik erop en bevestig dat je de gegevens aan het register wilt toevoegen.

Herstart Windows: vermoedelijk lukt het nu wél. Indien nodig laat je eigen geback-upte regbestand zich ook altijd weer terugzetten via een dubbelklik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business