Nieuws

Speccy 1.00.089 bèta

CCleaner is voor de gemiddelde computergebruiker een vertrouwde klant, maar ontwikkelaar Piriform wil bewijzen dat hij meer kan dan schoonmaken. We kijken naar de nieuwste toepassing: het analysetooltje Speccy.

Welke onderdelen er in een computer zitten, is in principe terug te vinden in Windows. Maar voor veel doorsnee gebruikers is het een mysterie waar ze deze informatie moeten gaan zoeken. In dezelfde stijl als CCleaner presenteert Piriform een lichtvoetige applicatie die uitblinkt in overzichtelijkheid.

Het programma kost nauwelijks tijd om te installeren en begint bij de eerste start meteen met analyseren. Het kijkt daarbij onder meer naar processor, geheugen en geluidskaart en presenteert die in een overzichtelijk boommenu.

Slim kleurenpalet
Het maakt daarbij slim gebruik van kleuren. Op een zwarte achtergrond worden belangrijke waarden als temperatuur met geel, groen of rood aangegeven, en submenu’s zijn eenvoudig te vinden dankzij het gebruik van blauw.

Speccy kan voor ervaren gebruikers misschien wat te simpel van opzet lijken, maar toch bevat elk deelmenu een verrassende hoeveelheid informatie. Zo leren we dat onze Intelprocessor wat overwerkt is en komen we te weten welke driver onze grafische kaart heeft en wat de resolutie is van onze monitor. Over randapparatuur is de informatie wel een stuk schaarser.

Ook de informatie die Speccy over onze software geeft, is helaas uiterst summier. We lezen alleen welke Windowsversie we draaien, maar zien verder niets over bijvoorbeeld veiligheidsupdates. Een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s, zoals bij het concurrerende Belarc Advisor, is eveneens afwezig.

Speccy is in feite een mooi ontworpen voorkantje voor het Windows-apparaatbeheer. Maar dankzij zijn gratis karakter en lichtvoetigheid kan het zeker geen kwaad om dit tooltje op je harde schijf te hebben.

Speccy 1.00.089 bèta
Prijs: gratis (maart 2010)

PRO: lichtvoetig programma; toegankelijk en overzichtelijk.
CONTRA: vrijwel geen informatie over geïnstalleerde software; nog te weinig gewicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business