Europese telecombedrijven willen geld van Google

Drie Europese telecomgiganten willen dat Google betaalt voor de bandbreedte die het inneemt op hun netwerken. Ze bedoelen dan vooral videosite YouTube, waar Google eigenaar van is.

Het gaat om het Spaanse Telefonica, France Telecom en Deutsche Telekom. Zij vertellen de Financial Times dat YouTube zorgt voor een explosie van dataverkeer op hun netwerken. Daarom willen ze dat Google een deel van zijn inkomsten afstaat aan hen.

“Deze mensen [Google, red.] gebruiken de netwerken en betalen er niemand voor”, zegt Telefonica-topman César Alierta aan de Financial Times. Als er geen afspraken worden gemaakt met het bedrijf, wil hij dat de toezichthouders een regeling uitwerken.

[related_article id=”158901″]

Samen met de media
Om hun slagkracht te vergroten willen de drie telecombedrijven graag samenwerken met de mediasector. Ook hier wordt al jaren geklaagd dat Google profiteert van hun online materiaal. Zo verliezen traditionele media inkomsten terwijl Google hen er niet voor vergoedt.

“Er is geen enkele Google-dienst die niet afhankelijk is van een netwerk”, verwoordt Deutsche Telekom-bestuurder René Obermann het. “We kunnen onze netwerken niet gratis aanbieden.”

Google zelf ontkent tegenover de Financial Times dat het gratis profiteert van andermans netwerk. Het benadrukt dat het zelf investeert in eigen netwerken om inhoud zo snel mogelijk bij de providers te krijgen.

Niet toevallig
De uithaal van de drie telecombedrijven komt niet toevallig. Vorige week besliste een Amerikaanse rechter dat providers sommige websites en diensten (zoals YouTube en Bittorrent.com) mogen vertragen, tenzij de bedrijven in kwestie ervoor bijbetalen. Hierdoor komt het concept van netneutraliteit in gevaar en is de kans groot dat het verkeer naar populaire of zware sites wordt vertraagd in de VS.

Hoewel de redenering logisch is, bevat de oproep van de drie telecombedrijven wel een kleine paradox. Zo betalen hun klanten al een maandelijks bedrag om al dat verkeer te mogen genereren. Men zou zich dus kunnen afvragen of de bedrijven in kwestie niet gewoon twee keer willen incasseren.

Niet voor België
Mocht het ooit zo ver komen dat internetsites moeten bijbetalen, dan zal dat alvast niet voor de (meeste) Belgische internetters gelden. Hier zijn de meeste abonnementen immers al gebonden aan een datalimiet. In principe betaal je als klant dus al voor een bepaald volume dat je naar keuze kan gebruiken voor legale doeleinden.
 

deutschetelekomfinancieelfrancetelecomgooglenetneutraliteitnieuwstelecomtelefonica

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals