Nieuws

Chipmachinemaker ASML voorspelt recordjaar

ASML, de Nederlandse producent van machines om microchips te produceren, heeft sterke kwartaalresultaten geboekt. Dit is goed nieuws, want het wil zeggen dat chipmakers het weer zien zitten.

ASML verwacht in 2010 een omzet te halen van meer dan 3,8 miljard euro. Dat zou een record zijn.

"De cijfers bevestigen dat de chipindustrie zich momenteel bevindt in een groeicurve", verklaart topman Eric Meurice. De klanten van ASML profiteren van een sterke vraag naar onder meer smartphones en pc’s.

[related_article id=”152275″]

ASML is symbolisch
De chipmachinemaker is een beetje de kanarie in de steenkoolmijn. Als er te weinig zuurstof is, gaat de kanarie het eerst van zijn stokje. Zo ook bij ASML. Als de verkoop van hardware vertraagt, dan is dat het eerst te zien bij ASML. Als hardwaremakers minder verkopen, gaan ze ook minder chipmachines kopen.

ASML is als steenkoolmijnkanarie begin 2009 van zijn stokje gevallen. Het bedrijf merkte een terugvallende vraag en besloot daarom af te slanken. Eind vorig jaar trok de vraag weer aan en de cijfers van 2010 lijken te bevestigen dat ASML er weer bovenop is.

Recordjaar 2010?
Het bedrijf maakt bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat 2010 een recordjaar kan worden. De omzet steeg met 742 miljoen euro; dat is boven de verwachte 700 miljoen. Ook de nettowinst is goed: 50 tot 70 miljoen meer dan een kwartaal geleden.

Het aantal orders dat ASML binnenhaalde, lag met 50 machines boven de 43 die analisten voorspeld hadden. Hiervan lag het aantal bestelde nieuwe machines met 33 stuks daarentegen iets lager dan verwacht. Er zijn ook zeventien gebruikte machines besteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business