Sony Ericsson Xperia X10

De eerste Androidsmartphone van Sony Ericsson is een toestel dat qua techniek én uiterlijk in het oog springt. Afgaande op het promofilmpje weten we al dat design centraal staat. Maar kan de Xperia X10 ons ook in gebruik bekoren?

De X10 valt vooral op met zijn 4 inch grote aanraakscherm. Dat werkt aangenaam bij het bekijken van foto’s of webpagina’s, maar je krijgt soms het gevoel dat je met een te grote telefoon rondloopt. Het scherm is bovendien zeer gevoelig voor vettige vingers.

[download_file]

Sony Ericsson Xperia X10

[related_article id=”152275″]

Deze telefoon heeft een 1 GHz-processor en dat merk je goed. Alle toepassingen starten snel op en draaien zeer soepel zonder haperingen, iets wat de gebruikservaring alleen maar ten goede komt. De tekstinvoer werkt nauwkeurig en stelt bekende en eerder ingegeven woorden voor terwijl je tikt.

Timescape
Sony Ericsson zet, zoals wel meer fabrikanten, graag wat eigen toepassingen op de telefoon. Vooral Timescape valt hier op. Deze hip ogende vensters bundelen Twitter, Facebook, e-mail, foto’s enzovoorts in een glazig ogende kaartenbak. Op zich een leuk en mooi concept, maar de uitwerking hiervan kan stukken beter.

De berichtenstroom oogt bijvoorbeeld enorm chaotisch in het begin, en ook de praktische uitwerking mist een aantal zaken. Pikken we in Timescape een Twitterbericht of Facebookstatus uit, dan vliegen we meteen naar de browser waar we moeten inloggen. Het zou handiger zijn om enkele basisfuncties zoals commentaren of de vind-ik-leuk-knop meteen te integreren.

Al bij al krijgen we het gevoel dat hier vooral is gekeken naar hoe mooi dit moet lijken. Gebruiksvriendelijkheid en kijkcomfort komen op de tweede plaats.

Bereik en batterij
In vergelijking met andere Androids doet de X10 het goed in ontvangst. Ten opzichte van de HTC Legend, die we recent nog in handen hadden, merken we een veel beter bereik op plaatsen waar dit doorgaans slecht is. De gesprekskwaliteit zelf is bijzonder goed.

De batterij is dan weer geen uitblinker. Bij een iets meer dan normaal gebruik (wifi aan, 3G aan, bluetooth uit, een drietal telefoontjes plegen en een aantal foto’s bekijken) is het toestel tegen de avond helemaal leeg. Dat komt door het grote scherm en de krachtige processor. Maar een telefoon hoort in deze omstandigheden toch zeker het einde van de dag te halen.

Muziek en foto’s
Deze smartphone heeft 1 gigabyte intern geheugen en wordt geleverd met een MicroSD-geheugenkaart van 8 GB. Dat maakt dit toestel zeer bruikbaar als muziekspeler. Dat kan via de bijgeleverde oortjes of met je eigen headset op de 3,5 mm-ingang. Op de geluidskwaliteit of de interface van de speler valt niets aan te merken.

Sony Ericsson Xperia X10

Met een 8 megapixelcamera, inclusief autofocus en ledflits, legt de X10 de lat hoog. Dat vertaalt zich ook in een goede fotokwaliteit bij daglicht. In een volledig donkere ruimte merken we dat we niet te veraf moeten fotograferen willen we geen kwaliteit verliezen. Anderzijds moeten we toegeven dat dit voor een gsm geen slechte camera is. Download onder aan deze review de foto’s die we met het toestel hebben genomen.

Conclusie
De Xperia X10 kan ons overtuigen, maar echt enthousiast zijn we niet. Dat heeft vaak te maken met kleine dingetjes. Zo heeft de X10 rechtsboven een batterijklep. Hoewel dit stof en water voor een deel tegenhoudt, raak je snel gefrustreerd als dit klepje niet zo makkelijk opengaat.

Wie houdt van een snelle telefoon met een groot scherm vindt in de Xperia X10 zeker zijn gading. De integratie met sociale netwerken lijkt ons dan weer minder geslaagd. Samengevat is dit zeker geen slecht toestel, maar de ‘wauw-ervaring’ ontbreekt.

Sony Ericsson Xperia X10
Prijs: 499 euro (april 2010)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business