Nieuws

Nieuw snelheidsrecord voor DSL

De Antwerpse vestiging van de telecomspecialist Alcatel-Lucent heeft het snelheidsrecord voor datatransmissie via de telefoondraad verbroken. In het labo werd een snelheid van 300 megabit per seconde (Mbps) gehaald.

Het record wordt gemeld door Bell Labs (het vroegere Alcatel Bell), het Antwerpse onderzoekscentrum van Alcatel-Lucent.

Bell Labs is de uitvinder van de DSL-technologie, die datatransmissie tegen hoge snelheden mogelijk maakt via de koperdraad. De technologie ligt aan de basis van de democratisering van breedbandinternet, omdat het internet tegen hoge snelheden mogelijk maakte via de gewone telefoonlijn. Het bekende ADSL is een variant van de DSL-technologie.

Een absoluut record
De technologie die nu uitgetest werd, werd door de onderzoekers DSL Phantom Mode gedoopt. "In de labtests werd over een afstand van 400 meter een datasnelheid van 300 Megabit per seconde (Mbps) behaald. Over een afstand van 1 kilometer kan een snelheid van 100 Mbps worden behouden, een absoluut record voor koperverbindingen", aldus een persbericht van Alcatel-Lucent.

De technologie zou kunnen helpen om in de toekomst de verbinding te maken tussen DSL- en glasvezelnetwerken, die vandaag al gebruikt worden voor internetverbindingen met een zeer hoge snelheid. Omdat glasvezelverbindingen bij de meeste mensen niet tot in de huiskamer lopen, zoeken onderzoekers naar manieren om het resterende stukje koperdraad zo efficiënt mogelijk te benutten.

Als internet tegen zeer hoge snelheden in de huiskamer komt, worden allerlei toepassingen mogelijk als videotelefonie en videoconferencing, of het ‘uitzenden’ van videobeelden door consumenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business