Nieuws

Moederbord ontgrendelt AMD-processorkernen

Twee nieuwe AM3+moederborden van fabrikanten Asus en MSI bieden de gebruiker de kans om door AMD uitgeschakelde kernen op hun multicoreprocessor alsnog te benutten.

Met de M4-serie van Asus en de 890GXM-G65 van MSI, beide uitgerust met de 890X-chipset, kun je van sommige multicoreprocessors van AMD een quadcore maken. CPU-fabrikanten schakelen vaak standaard een of meerdere rekenkernen uit.

Miniaturisering
Deze procedure is een gevolg van de vergevorderde miniaturisering van processors. De huidige technologie bereikt immers haar grens, waardoor zelfs de kleinste afwijking een invloed kan hebben op de prestatie van een chip.

[related_article id=”152275″]

Daarom test de fabrikant elke processor die van de band rolt. Productbinning heet dit. CPU’s die aan alle eisen voldoen, worden als topmodel verkocht. En bij de exemplaren die niet binnen de marges liggen, worden minder presterende kernen uit voorzorg uitgeschakeld.

AMD Phenom
De dual- of triplecore Phenomprocessors van AMD hebben in feite allemaal vier kernen. Met behulp van een van de nieuwe moederborden kun je uit een budgetprocessor dus haast evenveel rekenkracht halen als het topmodel, en dat voor een veel lagere prijs.

We moeten er natuurlijk bij vertellen dat sommige kernen met reden zijn uitgeschakeld. Het is niet zeker dat jouw processor stabiel werkt met alle kernen geactiveerd, en uiteraard vervalt de garantie ook. Heb je echter geluk, dan krijg je extra rekenkernen voor je geld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business