Details over nieuwe Intelprocessors

Er zijn details uitgelekt over de nieuwste reeks processors van chipfabrikant Intel. De eind dit jaar verwachte dual- en quadcores genaamd Sandy Bridge zouden een nieuwe socket nodig hebben. Wie ze wil kopen, moet dus meteen ook een nieuw moederbord in huis halen.

Moederborden die Intel-CPU’s ondersteunen, beschikken tegenwoordig over een 775-, 1156- of 1366-socket. Dat wil simpelweg zeggen hoeveel pinnetjes er aanwezig zijn om een processor op te passen.

775-sockets dienen voor de iets oudere Core 2 Duo-, Core 2 Quad- en Core Xeon-CPU’s. De andere twee sockets ondersteunen de nieuwere krachtpaardjes: Core i3 (1156), Core i5 (1156) en Core i7 (1156 en 1366). Het aantal pinnetjes waarover je socket beschikt, beperkt het aanbod van CPU’s waaruit je kan kiezen.

[related_article id=”152275″]

Slechts één pinnetje minder
Maar de volgende generatie processors zal op geen van de bovenvermelde sockets meer passen. Toch had Intel gezegd dat de nieuwe Core i9 op 1366 pinnetjes zou passen, maar rond die processor is het nu plots muisstil bij de chipfabrikant.

De CPU’s waar iets meer nieuws over te vinden is, de Sandy Bridge-processors, hebben blijkbaar 1155 pinnetjes nodig. Dat is er slechts één minder dan de huidige 1156-socket.

Wie met het oog op de toekomst een recent moederbord heeft aangeschaft, komt dus bedrogen uit. Het ene pinnetje verschil kost je al gauw een kleine tweehonderd euro extra.

Wel SATA-600, geen USB 3.0
Overigens valt op dat de nieuwe CPU’s, zoals eerder aangekondigd, geen ondersteuning voor USB 3.0 bieden. Waar echter wel sprake van is, is de aanwezigheid van SATA-600: een verbinding voor harde en optische schijven die tot zes gigabit per seconde haalt.

Tenzij je dringend een nieuw moederbord nodig hebt, is het aangeraden op de nieuwe 1155-sockets te wachten. Tenminste, als Intel ook die niet achteraf overbodig maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business