Een online webpresentatie is meer gediend met een Flash-animatie dan met een typische PowerPoint-presentatie. Een creatie in Flash kost je doorgaans echter veel meer moeite. iSpring heeft daarom een handige brugfunctie: met enkele muisklikken zet die je PowerPoint-presentatie om in een swf-animatie. Vanuit PowerPoint zelf kan je je presentatie natuurlijk ook wel exporteren naar afzonderlijke […]

Een online webpresentatie is meer gediend met een Flash-animatie dan met een typische PowerPoint-presentatie. Een creatie in Flash kost je doorgaans echter veel meer moeite. iSpring heeft daarom een handige brugfunctie: met enkele muisklikken zet die je PowerPoint-presentatie om in een swf-animatie.

Vanuit PowerPoint zelf kan je je presentatie natuurlijk ook wel exporteren naar afzonderlijke HTM-bestanden, maar zo’n conversie heeft alvast het nadeel dat animaties en diaovergangen niet mee worden opgepikt.

[download_file]

iSpring Free doet dat dus wel, en de commerciële versie iSpring Pro brengt ook je niet-geïntegreerde audio veilig aan de overkant. Maar die Pro-versie heeft wel een stevige prijs van zo’n 243 euro. Op de site van de makers vind je een gedetailleerde vergelijking tussen de verschillende versies.

Opties instellen
Na de installatie van de tool tref je in PowerPoint een extra tabblad aan, met zeven knoppen. Een presentatie omzetten naar Flash is niet moeilijker dan de Publish-knop indrukken en de gewenste opties instellen. Zo kun je onder meer aangeven of de plug-in ook de bijhorende HTML-pagina moet maken die dan automatisch de SWF-animatie zal opstarten, hoelang elke dia gemiddeld moet duren, of de presentatie na afloop automatisch moet herstarten enzovoort.

Het hele conversieproces is behoorlijk arbeidsintensief – vaak tot 50% van het CPU-gebruik – maar verloopt verrassend snel: een testpresentatie met 84 complexe dia’s wordt in minder dan drie minuten omgezet. Het resultaat is nagenoeg vlekkeloos en de omvang van het SWF-bestand blijft tot een acceptabele 6 MB beperkt.