Auto krijgt oogbesturing

De Vrije Universiteit van Berlijn heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om auto’s te besturen zonder handen: het stuur draait zodra de chauffeur naar een bepaalde richting kijkt.

The Spirit of Berlin, zoals de auto heet, werd eind vorige week gedemonstreerd op een Duitse luchthaven. Het gaat om een Dodge Grand Caravan uit 2000 die werd uitgerust met sensoren en een computer.

De bestuurder in de wagen draagt een fietshelm waarop twee camera’s gemonteerd staan. De ene filmt en analyseert de oogbeweging, de andere kijkt naar de weg.

Auto krijgt oogbesturing.

De software achter het project heet EyeDrive en is op zich zeer handig. Wel vragen we ons wel af hoe het zit met de veiligheid wanneer er bijvoorbeeld een knappe vrouw langs de kant van de weg staat, of er plots een gsm begint te rinkelen.

Automatische piloot
Gelukkig beschikt The Spirit of Berlin over meer capaciteiten. Zo heeft de wagen naast de Free ride modus (met oogbesturing) ook een routing modus. Hierbij rijdt de auto volautomatisch op GPS.

Auto krijgt oogbesturing
Ook moet de wagen bij oogbesturing constant worden gestuurd. Als de oogrichting niet kan worden bepaald, bijvoorbeeld wanneer de ogen worden gesloten, dan remt het voertuig automatisch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business