4G-licenties leveren 2,6 miljoen op

De veiling voor de frequenties in het 2,6 GHz-spectrum is afgerond. In totaal betalen de Nederlandse telecombedrijven 2.627.000 euro. Ze zullen de frequenties naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om mobiel breedband (4G) aan te bieden.

De winnende partijen zijn T-Mobile Netherlands, Vodafone Libertel, KPN, Tele2 Mobiel en Ziggo 4. Die laatste is een nieuwe bv van Ziggo en UPC.

Tele2 en en Ziggo 4 zijn nieuw op de mobiele markt. In een mededeling leggen UPC en Ziggo hun bedoeling uit: “De samenwerking tussen Ziggo en UPC maakt het voor ons als regionale bedrijven mogelijk om toch landelijk mobiele diensten aan te bieden", aldus UPC-topman Diederik Karsten.

Ziggo 4 en Tele2 Mobiel hebben elk vier vergunningen (elk 40 MHz) in de wacht gesleept. KPN en Vodafone Libertel hebben elk twee vergunningen (20 MHz) en T-Mobile Netherlands heeft 1 vergunning (10 MHz). Bij allemaal gaat het om het gepaard spectrum dat geschikt is voor 4G.

Welk deel van het spectrum elke operator heeft gekocht, kun je nalezen bij Agentschap Telecom.

Twee biedrondes
De frequentieveiling verliep in twee rondes. In de hoofdfase konden de operatoren bieden op kavels waarvan wel de hoeveelheid maar niet de plaats in het spectrum bekend was. In de toekenningsfase kon er opnieuw geboden worden, maar dit keer voor de specifieke plaatsen in het spectrum.

Zo komt het dat T-Mobile met maar één vergunning 100.000 euro (basisprijs) betaalde, plus 9.000 euro extra. KPN daarentegen betaalde voor zijn twee vergunningen 200.000 euro, maar legde daar nog eens 709.000 euro bij voor specifieke plaatsen in het spectrum.

Uitrol
De operatoren krijgen hun vergunningen in mei. Ze zijn daarbij verplicht om binnen twee jaar een netwerk uit te rollen. Tegelijk blijft er nog 69,7 MHz ongepaard spectrum over. Deze zijn vooral interessant voor wimax. De minister van Economische Zaken gaat kijken hoe dit alsnog kan worden uitgegeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business