Nieuws

Evernote 3.5

We leerden Evernote kennen als een ingenieuze researchtool die tekst, afbeeldingen en webpagina’s op een groot aantal manieren opslaat en vindbaar maakt. Een jaar later hebben de makers grote schoonmaak gehouden in de Windowsversie. We kijken of we ons digitale geheugen nu beter kunnen ordenen.

Met Evernote kopieer je webtekst, importeer je afbeeldingen en scan je visitekaartjes in, die via een krachtig trefwoordsysteem en een goede zoekfunctie later weer snel terug te vinden zijn. Door een groot aantal koppelingen in Firefox en Outlook, maar ook op de iPhone of Androidtelefoon is het vervolgens mogelijk om dit opgeslagen materiaal thuis of onderweg te raadplegen.

Dit is mogelijk dankzij de online servers, die er op gezette tijden voor zorgen dat overal dezelfde notities aanwezig zijn. Tot 40 MB per maand opslag is dat gratis, waardoor we Evernote geregeld inzetten voor research.

Vernieuwde Windowsversie
De Windowsversie van Evernote werd vergeleken bij de Mac-variant altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld. Ze leed aan een slecht overzicht en een verouderd hoofdvenster, waarin je vaak overbodig moest scrollen om de juiste notitie te vinden.

De nieuwe versie schakelt over naar een drieledig kolommenaanzicht, waarin je verkleinde weergaven van notities krijgt, zodat je tussen honderd aantekeningen snel de juiste kunt terugvinden. Er is ook een gemengd aanzicht, waar beschrijving en thumbnail zorgen voor meer snelheid. Een andere waardevolle nieuwe functie is de autoaanvulfunctie van trefwoorden.

Slechte Windows 7-integratie
De integratie met Windows 7 is echter slecht bij de nieuwe versie. We vinden Evernote veel te druk geworden. De prestatieverbeteringen ten opzichte van Evernote 3.1 zijn merkbaar, maar we hadden graag ook meer rust gezien.

Het brein werkt met associaties, en de makers willen dit effect ook in hun software bewerkstelligen. Sinds de laatste keer dat we het programma bekeken, is de samenwerking met hard- en softwarepartners gegroeid, zodat je nu ook via een aantal slimme webapplicaties snel informatie kunt importeren naar de servers.

Dat betekent dat je direct vanuit een scan naar Evernote kunt importeren of je notities kunt doorzoeken via de zoekbalk van Chrome.

Quotum snel behaald
Een nadeel van al die toegenomen mogelijkheden voor gratis gebruikers is dat zij al snel aan hun maandelijkse quotum zitten. Daarbij komt dat de gratis versie niet alle bestandsformaten accepteert. Daar kunnen we mee leven, omdat de gratis versie nog steeds goed haar werk doet, maar het aantal voorvallen van mislukte synchronisaties vanaf mobiele toestellen begint steeds meer toe te nemen.

Het overkwam ons enkele keren dat een opgeslagen notitie niet was terug te vinden op onze BlackBerry-app voor Evernote; erg vervelend als je een visitekaartje of adres niet kunt raadplegen.

Kort na het verschijnen van de versie 3.5 voor Windows hadden wij ook te maken met een falende wisselwerking tussen desktop en web. Dit probleem is inmiddels verholpen, maar het aantal klachten op de gebruikersfora is nog altijd niet geslonken.

Een groep Windowsgebruikers meldt bijvoorbeeld slecht renderende tekst. Als dit structurele problemen worden, doet dat afbreuk aan de ‘overal paraat’-functionaliteit van het programma.

Evernote 3.5
Prijs: gratis (Premium: 5 dollar per maand) (april 2010)

PRO: auoaanvulfunctie voor trefwoorden; betere prestaties wat betreft snelheid en geheugenverbruik; sneller notities vinden via thumbnailweergave.
CONTRA: synchronisatieproblemen; interface te druk; nog altijd slechte integratie met Windows 7.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business