Nieuws

LaCie Network Space 2

Tientallen netwerkschijven passeerden afgelopen jaar de revue. Geen enkele echter die het knappe uiterlijk van de Network Space 2 evenaart.

Glimmende pianolak behuizing, felblauwe led-statusverlichting onder aan het toestel… deze LaCie is een pareltje. Maar heeft hij ook meer te bieden dan alleen maar looks?

De Network Space 2 is eigenlijk een hybride schijf: je kunt hem zowel rechtstreeks aansluiten via USB 2.0 als op het thuisnetwerk via de gigabit-netwerkpoort. LaCie levert de Network Space 2 voorlopig alleen met een harde schijf van één terabyte. Die is jammer genoeg niet zelf te vervangen. Maar een externe USB-schijf aansluiten voor meer capaciteit is dan weer wel mogelijk.

Thuisgebruik
LaCie promoot de Network Space 2 als een product voor thuisgebruikers zonder veel netwerkkennis, en dat kun je zien. De uitstekende detecteertool vindt zelfs in ons testnetwerk zonder DHCP-server de netwerkschijf keurig terug, en laat ons met één muisklik aanmelden op de webinterface.

Vervolgens krijgen we een Nederlandstalig menusysteem voorgeschoteld, dat echter wel even gewenning vraagt. We zien onszelf verplicht om regelmatig de handleiding erbij te nemen, zelfs om iets banaals als een gedeelde map aan te maken. Ook zijn er bepaald weinig instelmogelijkheden bij de meeste functies.

Zo kunnen we bij de ingebouwde bittorrentclient geen periode voor downloadactiviteit aanduiden en blijkt dat je maximaal zes netwerkgebruikers aan kunt maken. Wel handig is dat het zogenaamde DashBoard werkt op basis van zelf te kiezen widgets, zodat je de gepresenteerde informatie in het hoofdscherm naar eigen wens kunt inrichten.

Ingebouwde functionaliteit
Wat de ingebouwde functionaliteit betreft, biedt deze LaCie precies wat de hedendaagse computergebruiker nodig heeft: naast FTP- en webtoegang zijn er een USB-printserver, een bittorrentclient en een mediaserver (ook iTunes). Een optie die nog te vaak ontbreekt, maar die deze LaCie wél heeft, is een groene functie om de NAS op gezette tijden uit en weer in te schakelen, bijvoorbeeld ‘s nachts.

Niet dat de Network Space 2 veel energie verbruikt: reken op 14 watt bij maximale belasting, en ongeveer 9 watt als hij niets om handen heeft.

We voelen de Network Space 2 aan de tand op onze vernieuwde testopstelling voor netwerkschijven. Daardoor zijn de testresultaten van deze LaCie niet zomaar vergelijkbaar met die van eerder geteste netwerkschijven. De opgegeven leessnelheid van de Network Space 2 bedraagt maximaal 65 MB/s.

Dat is iets te optimistisch van LaCie; wij komen uit op 54,81 MB/s, nog altijd een uitstekende waarde. Schrijven verloopt logischerwijze een stuk trager, maar ook hier haalt hij toch nog een meer dan acceptabele 27,79 MB/s. Deze goede waarden worden in de praktijk bevestigd: we ondervinden geen enkel probleem om meerdere HD-videostreams van de Network Space 2 naar een pc te sturen.

Ook streamen naar een Xbox 360 spelconsole verloopt probleemloos, zelfs als je tegelijkertijd grote bestanden van en naar de netwerkschijf kopieert.

Als multi-user bestandsserver blijkt dit toestel dan weer minder geschikt (127 IO’s per seconde), al mag je in deze prijsklasse niet veel meer verwachten. Dat hoeft dus, zeker voor thuis, geen probleem te zijn. Hoe dan ook biedt de LaCie Network Space 2 veel snelheid én mogelijkheden in een verdomd fraai bakje.

LaCie Network Space 2
Prijs: 179 euro (incl. 1 TB) (april 2010)

PRO: design en stille werking; hoge werksnelheid; eveneens aan te sluiten via USB 2.0.
CONTRA: harde schijf niet vervangbaar; veel functies met minimale instelmogelijkheden; maar één USB-poort.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business