De nieuwe versie van Hotmail kun je binnen enkele maanden testen en belooft erg veel moderne snufjes te bevatten. Maar hoe zat dat in het verleden? Microsoft kocht Hotmail in 1997 voor 400 miljoen dollar van de oorspronkelijke oprichters, Jack Smith en Sabeer Bhatia. De twee lanceerden Hotmail op 4 juli 1996, onafhankelijkheidsdag, om aan […]


De nieuwe versie van Hotmail kun je binnen enkele maanden testen en belooft erg veel moderne snufjes te bevatten. Maar hoe zat dat in het verleden?

Microsoft kocht Hotmail in 1997 voor 400 miljoen dollar van de oorspronkelijke oprichters, Jack Smith en Sabeer Bhatia. De twee lanceerden Hotmail op 4 juli 1996, onafhankelijkheidsdag, om aan te tonen dat e-mail niet steeds bij de provider hoeft te blijven. Zo kun je van provider veranderen zonder je e-mailadres telkens aan te passen.

Opvallend is wel dat Hotmail oorspronkelijk op FreeBSD en Apache draaide: openbronoplossingen voor servergebaseerde technologieën. Microsoft had in de beginjaren na de overname dus een systeem in huis dat niet op zijn eigen Windows en IIS draaide. Pas in juli 2000 werd volledig overgeschakeld naar Microsofts eigen systeem.


[related_article id=”161452″]

Naamsverandering
Door de jaren heen veranderde de service ook regelmatig van naam. Van Hotmail from Microsoft via Microsoft Hotmail, MSN Hotmail naar het huidige Windows Live Hotmail.

Windows Live Hotmail, eerder bekend onder de naam Windows Live Mail, volgde MSN Hotmail op na tien jaar van bestaan.

Omdat het systeem verouderd was, besloot Microsoft om Windows Live Mail helemaal van de grond af opnieuw op te bouwen. Met succes: het is de meest gebruikte e-mailservice ter wereld, met meer dan 200 miljoen gebruikers.