Nieuws

Intel toont razendsnelle Light Peak-laptop

Intel stelt deze week enkele nieuwe technologieën voor op de Europe Research Day in Brussel. Een laptop uitgerust met een razendsnelle Light Peak-verbinding gooit hoge ogen.

De mogelijkheden van de nieuwe Light Peak-technologie, die gebruikmaakt van glasvezelkabels voor gegevensoverdracht, werden in Brussel aangetoond aan de hand van een laptop en een HD-tv.

Glasvezelkabel
Een chip van een vierkante centimeter in de laptop zet twee HD-videostreams om in optische pulsen. De data worden over vier glasvezelkabeltjes via een USB-connector verzonden naar een omvormer die met de televisie is verbonden.

Die converter is een noodzakelijk kwaad totdat tv-fabrikanten de techniek in hun toestellen opnemen. De technologie zou evenwel klein genoeg zijn om op een PCI-card te passen.

100 Gbps
“De doorvoersnelheid van Light Peak begint bij 10 Gbps, maar later kan dat nog verhoogd worden tot 100 Gbps”, vertelt Justin Rattner, hoofd technologie bij de chipfabrikant.

Light Peak zou zo in staat zijn om verschillende protocollen zoals DisplayPort, HDMI en USB tegelijkertijd over een kabel te verzenden. Intel hoopt dat computerfabrikanten nog andere toepassingen ontwikkelen.

Eind 2010
De chipfabrikant kan nog niets kwijt over de uiteindelijke specificaties, zoals de USB-connector en de prijs, maar verwacht dat de Light Peak-chips tegen het einde van het jaar beschikbaar zullen zijn.

Dat Light Peak het mogelijk maakt om gigantische hoeveelheden data in een paar seconden te versluizen is natuurlijk een vooruitgang. Maar die massa gegevens zorgt op andere vlakken wel voor problemen.

Jim Held, directeur van de tera-computerafdeling van Intel, waarschuwde op het evenement dat de wereld meer data genereert dan er opslagcapaciteit is. Dat schrijft de Britse website PcPro.

“De totale opslagcapaciteit groeit jaarlijks met ongeveer zestig procent. Maar onze afhankelijkheid van internetdiensten en de daarmee gepaard gaande datastroom groeit sneller.”

Zettabyte
Volgens Held zijn we in het zettabyte-tijdperk beland. De totale dataproductie zou de grens van een miljard terabyte al overschreden hebben. “De YouTube-bibliotheek bevat evenveel gegevens als alle commerciële zenders ter wereld jaarlijks uitzenden”, aldus Held.

Energieverbruik
Ook het milieu kwam aan bod tijdens Intels Europese Research Day. Met enkele nog uit te werken concepten wil vicepresident Wen-Hann Wang het energieverbruik van laptops en pc’s doen dalen.

Wang wil het formaat van de huidige laptopbatterijen verkleinen en het energieverbuik doen dalen. Dat kan volgens hem door zogenaamde supercondensatorbatterijen te ontwikkelen die een constant vermogen van 10 watt leveren en kunnen pieken.

Op momenten dat de laptop minder verbruikt, wordt de resterende energie bewaard tot meer dan 10 watt nodig is. Momenteel is een batterij zo groot omdat ze genoeg vermogen moet kunnen leveren voor zware applicaties als 3D-rendering. De meeste toepassingen eisen maar een fractie van dat vermogen.

Low Power ProxZzzy
Ook desktopcomputers moeten het met minder energie kunnen doen, vindt Wang. Daarom ontwikkelt Intel de Low Power ProxZzzy-technologie. Hiermee moet de tijd dat computers werkloos op internetverkeer wachten verminderd worden.

In plaats van de pc in idle-modus te plaatsen, wordt een klein aantal schakelingen met het ProxZzzy-protocol in de netwerkkaart (NIC) verwerkt. Dit circuit bepaalt of het binnenkomende internetverkeer belangrijk genoeg is om de computer te wekken.

Tegelijkertijd spaart het energie uit door de niet-kritieke data te bufferen. Volgens Wang kan deze technologie voor enorme energiebesparing zorgen. “De gemiddelde pc verbruikt 22 watt in idle-modus, terwijl de netwerkkaart zelf maar 0,8 watt voor zijn rekening neemt”, aldus Intels vicepresident.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business