Wederzijdse nonchalance

Het is gebeurd. Door een domme vergissing waren alle Facebookprofielen te bespioneren. Laat dit een wijze les zijn voor de netwerksite, maar ook voor u. Want zelfs een groot bedrijf als Facebook maakt vergissingen.

Afgelopen woensdagmiddag viel de bom. Onze hele redactie kon probleemloos kijken naar chatberichten. Ook vriendschapsaanvragen waren zichtbaar en in sommige gevallen konden we suggesties en relaties aanvaarden. Als er deze week koppels scheiden op Facebook, gelieve ons redactieadres dan niet door te geven.

Wist je trouwens dat Facebookoprichter Mark Zuckerberg op zijn profiel een bètamodus heeft? Helaas konden we die niet activeren.

[related_article id=”158578″]

Maar hoe cru het ook klinkt: dit incident was nodig. Zelfs de fanatiekste Facebookfan voelt zich op dit moment in zijn hemd gezet. Maar hij beseft nu wel wat online privacy betekent, en hoe flinterdun het concept is.

Vertrouwen
Het probleem met Facebook, net zoals bij Google, is dat we het bijna blindelings vertrouwen. De site heeft een keurig logo en veel moeilijke tekst rond privacy. "Daar kan toch niets verkeerd aan zijn?”

Helaas, zelfs bij bedrijven van deze omvang worden fouten gemaakt en met vierhonderd miljoen leden in het digitale tijdperk is een klein foutje al snel een privacyprobleem dat zijn weerga niet kent.

En toch is dit verhaal niet nieuw. Het is niet de eerste keer dat Facebook onder vuur ligt, of dat iemands persoonlijke foto’s per ongeluk uitlekken. Dat is te wijten aan een wederzijdse nonchalance. Gebruikers weten niet wat Facebook doet en toelaat, maar laten zich daar niet door afschrikken.

Een tweede probleem is dat Facebook (opnieuw, net als Google) leeft op persoonlijke informatie. Enerzijds om meer gebruikers aan te trekken, anderzijds om met dat massaal gegevensbestand adverteerders te strikken.

Daar is op zich niets mis mee, onze website bevat ook reclame en die betaalt op zijn beurt mijn loon. Maar vergis u niet, Facebook wil u alleen maar een profiel geven omdat u het product bent dat het verhuurt aan adverteerders. Als het daarbij meer gegevens uitleent dan nodig, dan is dat voor de site eerder een voor- dan nadeel.

Zelf ben ik niet van plan om mijn account op te zeggen, sommigen van mijn collega’s vinden dit dan weer de druppel. Wel ga ik in de toekomst iets voorzichtiger omspringen met statusupdates en foto’s waar ik net iets te dronken opsta. Want ook online bestaat de wet van Murphy. Of het nu door nieuwe instellingen of een privacylek gebeurt: vroeg of laat loopt het fout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business