Nieuws

Schaars RAM maakt pc’s duur

Bedrijven die grote hoeveelheden pc’s moeten aankopen, kunnen beter rekening houden met een prijsstijging. Schaars DRAM maakt de productie duurder.

Er is momenteel een tekort aan DRAM-chips, het werkgeheugen van een pc. Daardoor zal de gemiddelde prijs van een computer hoger worden. Computer- en componentenfabrikant AsusTek Computer verwacht dat pc-makers de prijs gaan afwentelen op hun bedrijfsklanten.

Bedrijven en consumenten hebben een andere werkwijze als ze pc’s aankopen. Daar waar consumenten een voorgeconfigureerde machine kopen, zijn bedrijven veel strikter in hun specificaties. De prijs voor consumenten zal niet stijgen, omdat de producenten gaan schipperen met het geheugen dat ze erin stoppen.

[related_article id=”152275″]

Bedrijven schrijven strikt voor wat ze van een pc verwachten. Er kan dus niet afgedongen worden op de hoeveelheid DRAM die er in een computer terechtkomt. Als dan de prijs van de componenten stijgt, stijgt ook de prijs van de hele configuratie.

Ook technologische impact
De dure DRAM-chips kunnen ook een impact hebben op de technologische keuzes die computerbouwers maken. Zo is het niet denkbeeldig dat ze bij DDR2 SDRAM blijven, of dat ze kiezen voor DDR3 SDRAM, waarvoor binnenkort een prijsverlaging verwacht wordt.

Voorlopig veranderen pc-makers nog niets aan hun configuraties, zegt onderzoeksbureau Gartner. Daar zijn ze niet toe bereid om concurrentieredenen, of omdat ze het contractueel gezien niet kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business