Ophef over nieuwe functie Amazon Kindle

Amazon begeeft zich met een nieuwe functie voor zijn e-lezer op glad ijs. De webwinkel gaat voortaan kanttekeningen en vaak aangeduide passages uit e-boeken publiekelijk online zetten.

Ongeveer elke e-reader op de markt stelt je in staat vaak voorkomende leesgewoontes te simuleren. Een bladwijzer insteken, tekst markeren of kanttekeningen maken zijn allemaal opties die de overstap naar digitaal boeken lezen moeten vereenvoudigen.

Het handige is dat e-readers zoals de Amazon Kindle die gegevens in de cloud bijhouden, waardoor je op elk apparaat aan je notities of laatst gelezen bladzijde kan.

[related_article id=”158578″]

"Anoniem"
Maar nu wil Amazon die data als een soort van “lezers van dit boek vonden deze passages leuk”-functionaliteit gebruiken. Ook al zegt het bedrijf dat volledig anoniem te doen; er gaan toch enkele bezorgde stemmen op. En dan zeker over het openbaar maken van kanttekeningen.

Het is immers zo dat alles wat je bedenkt en neerschrijft auteursrechtelijk van jou is. Een opmerking à la “coole scène” in een kopie van The Lord of the Rings is misschien niet veel waard; een concept voor een nieuw apparaat in een mechanicahandleiding is dat wel.

Bovendien zouden er bij boeken zoals de Kama Sutra wel eens opmerkingen als “moet ik zeker eens met Mark proberen” kunnen verschijnen. Een type kanttekening dat je liever niet de wijde wereld instuurt.

Halfslachtige opt-out
Maar dat alles kan volgens Amazon eenvoudig uitgeschakeld worden. Je kan in het optiemenu kiezen om je leesgegevens niet meer met de webwinkel te delen. Het probleem daarvan is echter dat je dan ook niets meer in de cloud kan back-uppen.

Je moet dus kiezen: of je deelt je gegevens, of je geeft de functionaliteit van gesynchroniseerde bladwijzers, kanttekeningen en dergelijke uit handen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business