Ov-site lekt persoonlijke data

De site waarop mensen uit de provincies Gelderland, Overrijssel en Flevoland een ov-kaart kunnen bestellen is lek. Een anonieme hacker had toegang tot persoonlijke gegevens van liefst 168.000 reizigers. De SP is razend.

De website Ervaar het ov, die het openbaar vervoer aantrekkelijk wil maken, blijkt lek. Zo meldt Webwereld. Een aanvaller kreeg eenvoudig toegang tot de database. Daarin kon hij informatie doorzoeken, verwijderen, toevoegen of wijzigen. Het gaat om de naam, het adres, de geboortedatum, het e-mailadres en telefoonnummer van 168.000 reizigers die een ov-kaart op naam bestelden. Ook werd er soms het nummer van een legitimatiebewijs vermeld.

Hacker voelt zich verplicht
De hacker noemt zich ’ins3ct3d’. In een filmpje demonstreert hij hoe hij de fout in de website heeft misbruikt. “Zolang de overheid de burger onveilige systemen blijft opdringen, voel ik me gedwongen de veiligheid van mijn medeburgers te beschermen”, zegt de anonieme aanvaller tegenover Webwereld.

SP eist verantwoording
De SP is razend dat er alweer problemen zijn met de ov-chipkaart. De partij wil verantwoording van de verkeersminister Camiel Eurlings en zal deze week een motie indienen om de invoering van de kaart in Amsterdam 3 juni tegen te houden.

De provincie Gelderland heeft Ervaar het ov uit de lucht gehaald. Dit blijft zo totdat de problemen opgelost zijn. 
 

dienstennieuwsovoverheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals