Nieuws

Oracle-baas vindt Sun-top knoeiers

"Het management van Sun heeft enkele heel slechte beslissingen genomen waardoor we het bedrijf voor een vriendenprijs konden kopen", zo blikt Oracle-topman Larry Ellison terug op de overname van Sun.

In een heel betoog, dat Ellison tegen persagentschap Reuters afsteekt, is hij vernietigend over de toplui van Sun. Een van de problemen die hij opnoemt is het ontslag van de verkopers die de lucratiefste producten aan de man brachten. Door minder zakelijke computers en opslagmateriaal te verkopen, kwamen de verkoop en de winst in het gedrang.

Sun verkocht hard- en software met verlies, soms zelfs een miljoen dollar per verkoop. De productie en distributie van Sun-producten is ook verouderd volgens Ellison.

Schwartz blogt te veel
Gewezen Sun-topman Jonathan Schwartz negeert problemen als ze escaleren en maakt slechte strategische beslissingen. Hij besteedt ook te veel tijd aan zijn blog, die Sun dan nog eens in elf talen vertaalt.

“Echt goeie blogs nemen niet de plaats in van echt goede microprocessors. Goede blogs vervangen geen goede software. Massa’s en massa’s blogs vervangen geen massa’s en massa’s verkopen”, fulmineert Ellison verder.

Verkeerde richting
Volgens de CEO van Oracle zijn de onderliggende teams van ontwikkelaars wel erg goed. “Maar de richting die ze kregen was zo vreselijk slecht dat ze niet konden slagen”, zegt Ellison.

Een van de eerste van Larry Ellisons wapenfeiten was het opdoeken van de Rock-processor. Dat project was een van Jonathan Schwartz’ lievelingetjes, maar het werd bij de overname meteen de nek omgedraaid. “De processor had twee deugden; hij was ongelooflijk traag en verbruikte enorme hoeveelheden energie. Hij werd zo heet dat er dertig centimeter aan koelvinnen nodig was. Het zou gek zijn om dat voort te zetten”, zegt Ellison.

Scheldtirade na overname
Dat Larry Ellisson het managment en de strategie van een ander bedrijf met de grond gelijk maakt, is niet nieuw. In het verleden heeft hij dat ook al gedaan, onder andere bij BEA. Maar dat was dan vóór de overname. Bedoeling van het breekwerk is de overnameprijs naar beneden te krijgen.

Meestal begint Ellison na de overname te zalven. En dat doet hij ook hier: hij zegt dat de ontwikkelaars en de ingenieurs goed werk leveren. De stijl van management verandert wel. Daarom dat Ellison nu zo laatdunkend spreekt over de vorige Sun-toplui, die intussen al opgestapt of buitengewerkt zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business