Nieuws

Nero Multimedia Suite 10

Nero zet zijn vijftiende verjaardag in de bloemetjes met een nieuwe versie van zijn multimediasuite. Een bundeling van drie applicaties die je ook apart kunt kopen. Al zijn ze alleen in de online shop afzonderlijk verkrijgbaar.

Centraal in de suite staat nog steeds het bekende Burning ROM. Deze totaaloplossing voor het branden van optische media kreeg echter een opfrisbeurt en kan nu ook overweg met AVCHD-bestanden, een formaat dat populair is bij digitale camcorders. SecurDisc wordt daarnaast ondersteund op alle optische schrijvers.

Met deze technologie kunnen schijfjes gebrand worden die met een wachtwoord beveiligd zijn, terwijl de resterende lege ruimte gebruikt wordt voor foutcorrectie. Projecten die bestaan uit grote hoeveelheden data zijn makkelijk over verschillende schijfjes te verspreiden, zelfs als die van een ander type zijn. Het is dus perfect mogelijk om in zo’n project beschrijfbare dvd’s en cd’s met elkaar te combineren.

Back-uppen
De naam van de back-upcomponent, BackItUp and Burn, is ietwat misleidend gekozen, want back-ups hoeven in Nero niet noodzakelijk naar een schijfje gebrand te worden.

Standaard wordt elke twee uur een automatische back-up gemaakt, maar deze frequentie is makkelijk zelf aan te passen. Dit kan naar een extern opslagapparaat of een beschrijfbare dvd, maar ook online via een FTP-verbinding.

Vision Extra
Een nieuwe, naar onze mening zeer nuttige functie, is het synchroniseren van mappen. Zo kunnen makkelijk nieuwe bestanden overgezet worden naar externe opslagapparaten.

De opmerkelijkste vernieuwingen zitten echter in Vision Extra. Dat is samengesteld uit de MediaHub, die verantwoordelijk is voor het beheren en afspelen van foto-, muziek- en filmcollecties, en Nero Vision. Vision is enerzijds een pakket voor het eenvoudig corrigeren van foto’s en anderzijds een relatief compleet pakket voor het maken van videomontages en diashows.

De interface biedt twee niveaus van complexiteit, die zowel aan de beginnende als meer geavanceerde gebruiker tegemoetkomen. Bij het exporteren van een videoproject kunnen grafische kaarten van Nvidia die CUDA ondersteunen heel wat rekenwerk van de processor overnemen.

Het exporteren van een tien minuten durende film neemt op ons testsysteem met Core i5 750-processor 6 minuten en 21 seconden in beslag. De GeForce 8800 GT grafische kaart klaart de klus in 3 minuten en 21 seconden.

Tijdens de installatie maakt Nero een aantal bureaubladpictogrammen aan die toegang verschaffen tot de belangrijkste componenten van de suite. Wanneer je echter een bepaalde taak voor ogen hebt, is het vaak sneller om het StartSmart-scherm te gebruiken. Dat is nu ook uitgerust met een knop die je rechtstreeks naar het kenniscentrum, een uitgebreide online helpsectie stuurt.

Nero 10 is echter ontworpen met Windows 7-gebruikers in het achterhoofd. Gebruik je Vista of een 64 bitversie van Windows, dan zullen bepaalde features niet werken, zoals de contextmenu’s in Windows Verkenner. De suite zelf biedt echter wel de volledige functionaliteit.

Nero Multimedia Suite 10
Prijs: 69,99 euro (online), 79,99 euro (retail) (mei 2010)

PRO: uitgebreide mogelijkheden voor het ordenen en afspelen van multimediabestanden; geavanceerde brand- en back-upcomponent; geschikt voor zowel instapper als gevorderde gebruiker.
CONTRA: vernieuwde interface wordt niet overal consequent gebruikt, geen contextmenu’s in Windows 7 en 64 bitversies; videobewerkingsmogelijkheden schieten tekort voor doorgedreven videobewerker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business