Kamer woedend over datalek ov-site

Kamerleden van GroenLinks, de SP en de VVD eisen actie nadat dinsdag is gebleken dat een ov-site persoonlijke gegevens van 168.000 reizigers heeft gelekt.

De website Ervaar het ov, waar mensen uit de provincie Gelderland, Flevoland en Overijssel een ov-chipkaart kunnen bestellen, is lek. Door een basale beveiligingsfout kreeg een anonieme hacker eenvoudig toegang tot de database waarin persoonlijke gegevens, zoals een adres en geboortedatum, van liefst 168.000 reizigers staan.

SP dient motie in
Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn rond de beveiliging van de ov-chipkaart, en dat zijn enkele Kamerleden spuugzat. De SP eist verantwoording van de verkeersminister Camiel Eurlings. Kamerlid Manja Smits wil bovendien een motie indienen om de invoer van de vervoerskaart in Amsterdam begin volgende maand te stoppen.

[related_article id=”158578″]

GroenLinks wil meldplicht
Ineke van Gent van GroenLinks stelde schriftelijke vragen. Ze vraagt zich af of het niet beter is om zulke promotiesites centraal te regelen. Overigens meent ze dat iemand uit zijn anonimiteit lokken met een korting een kwalijke zaak is.

Daarnaast is ze van mening dat het verplicht moet worden om datalekken te melden. Met een meldplicht kan de omvang van het probleem geschat worden en een schadevergoeding aangevraagd worden.

Info verwijderen
Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD is het eens met Van Gent over de meldplicht. Daarnaast vindt hij dat provincies persoonlijke informatie niet horen bij te houden. Volgens hem heeft data langer dan twee maanden bewaren geen zin.

Woensdagmiddag vergadert de Tweede Kamer over de ov-chipkaart en het datalek. Wanneer de site hersteld is, zal deze weer toegankelijk zijn. 
 

nieuwsovpolitiekprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals