Togetherville: Facebook voor kinderen

Een Californisch bedrijf heeft een sociaal netwerk voor kinderen uitgebracht. Die mogen in de VS niet op Facebook vanwege de lokale privacywetgeving.

Wie zich op Engelstalige fora of sociale netwerken lid wil maken, heeft wellicht al eens een boodschap gezien in de aard van: “Ja, ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en ben ouder dan 13 jaar.”

Die leeftijd komt voort uit de Children’s Online Privacy Protection Act. Dat is een Amerikaanse wet die zegt dat kinderen onder dertien jaar geen persoonlijke informatie aan websites mogen verschaffen. Ze mogen dat wel als hun ouders ermee instemmen, maar dan alleen als de desbetreffende websites er geen advertenties op baseren.

Het is door die wetgeving dat veel sociale netwerken ervoor kiezen geen kinderen toe te laten. Dat spaart niet alleen een heleboel papierwerk uit; ze kunnen dan ook adverteerders toelaten en dus geld verdienen.

Ouders aan zet
Maar daar heeft Togetherville een oplossing voor. In tegenstelling tot een inschrijvingsformulier waarbij er op de eerlijkheid van het nieuwe lid gerekend wordt, staat het netwerk alleen toe dat ouders hun kinderen inschrijven.

Het controleert de authenticiteit van de aanvraag door ouders te verplichten via Facebook Connect in te loggen. Er worden evenwel geen gegevens over de kinderen op Facebook gepost.

Daarbij komt dat alle belangrijke beslissingen mee door ouders moeten genomen worden. Vrienden toevoegen is bijvoorbeeld niet mogelijk zonder toestemming van thuis uit.

Geen chat
Maar in de Verenigde Staten zijn ouders niet alleen om de privacy van hun kinderen bezorgd; ook cyberpesten is daar een heus probleem. Het leidde al meermaals tot zelfmoord bij jongeren en komt steeds vaker voor op andere kinderensites, zoals Habbo en Club Penguin.

Togetherville lost dat op door geen enkele vorm van chat toe te laten. Noch de kinderen, noch de ouders kunnen zelf berichten typen. Wat wel kan, is selecteren uit een reeks vooropgestelde berichten zoals “You have interesting taste!” of “I like videos”.

Dat commentaarsysteem wordt quips genoemd. Om ervoor te zorgen dat het niet te beperkt is, kunnen ouders en kinderen zelf nieuwe quips voorstellen. Die moeten vervolgens door het Togetherville-team goedgekeurd worden.

 

Die lijn van controle vind je eigenlijk overal op het netwerk terug. Gaande van de spelletjes die kinderen er kunnen spelen tot aan YouTubevideo’s die ze op hun profiel willen zetten: Togetherville modereert het allemaal.

Daarbij is het ook verplicht onder je echte naam te registreren. In tegenstelling tot bij anonieme accounts geeft dat geen gevoel van ongenaakbaarheid. Wie zich op het internet misdraagt, moet er net zoals in het echt voor opdraaien, vinden de makers.

Engelstalige bèta
Togetherville is nu al beschikbaar in het Engels. Net zoals Facebook is het netwerk gratis toegankelijk, al wil het team achteraf extra’s verkopen voor een of twee dollar. Ze baseren zich daarvoor op het systeem van de iPhone App Store.

Togetherville lijkt alvast veelbelovend. Nu nog afwachten of het inderdaad het beloofde netwerkland voor kinderen zal zijn en of het team een groter gebruikersbestand even efficiënt kan modereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business