Nieuws

Luiks bedrijf leent 100 miljoen voor digitale cinema

Het Belgische beeldverwerkingsbedrijf XDC krijgt 100 miljoen euro kredieten om de verspreiding van digitale bioscoopsystemen in Europa te financieren.

De Luikse specialist in digitale bioscooptechnologie heeft dit bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht met de begeleidende bank BNP Paribas Fortis. De Europese Investeringsbank (EIB) en KBC nemen ook deel aan de operatie.

XDC kan het krediet opnemen in twee schijven van 50 miljoen euro. De eerste schijf zal in eerste instantie worden gebruikt voor de verspreiding van digitale systemen bij Belgische exposanten. De komende weken volgen ook digitale installaties in andere landen, zoals Duitsland, Spanje, Polen, Hongarije, de Tsjechische Republiek en Slowakije.

Eerste belangrijke deal
Deze lening is de eerste belangrijke projectfinancieringsdeal in de Europese sector van de digitale cinema, zeggen de protagonisten. Ze wordt hoofdzakelijk gedekt door een verzekering die verstrekt is door de Belgische Nationale Delcrederedienst voor 22 Europese landen.

Serge Plasch, de topman van XDC, noemt de deal “het tastbare resultaat van achttien maanden intensieve samenwerking tussen XDC, de drie banken en zes grote Hollywoodstudio’s”. Met deze lening zullen we in staat zijn om meer dan tweeduizend schermen in heel Europa te financieren, zegt hij.

De doorbraak van digitale cinema werd jarenlang opgehouden doordat bioscoopexploitanten terughoudend waren om erin te investeren, vanwege de hoge kostprijs en de onduidelijke return op de investering.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business