Nieuws

CyberLink MediaSuite 8 Ultra

CyberLinks nieuwste mediasuite, voorheen DVD Suite, krijgt voor het eerst een geluidsbewerker aan boord. Samen met een nieuw startscherm en de mogelijkheid om blu-ray af te spelen in de Ultra-versie, maakt MediaSuite zich gewild.

De CyberLink-suite installeert zich sneller dan bijvoorbeeld Nero. Op onze testmachine is de klus geklaard in twintig minuten. Je kunt daarbij zelf aangeven welke applicaties je wilt installeren. Wel storend tijdens de installatie is de hoeveelheid pop-ups.

PowerStarter
Het nieuwe PowerStarter-scherm zorgt met zijn heldere indeling alvast voor een goede start. De hoofdonderdelen leiden naar begrijpelijke submenu’s en met het hartvormige Favorieten-symbool kun je zelf programmaonderdelen toevoegen aan de hoofdselectie.

Nieuwkomer WaveEditor is een geluidsbewerker die niet alleen eigen geluidsbestanden opent, maar ook bestanden van Freesound.org kan halen, een Creative Commons-site. Je kunt eveneens geluid opnemen van je microfoon- of line in-toegang, al moet je dan soms een nieuwe driver downloaden voor je geluidskaart en wat instellingen aanpassen in het Windows-geluidsmenu.

Er is jammer genoeg geen ondersteuning voor meerdere geluidssporen en het aantal geluidseffecten is erg beperkt. Je kunt echter wel VST-effectplug-ins importeren.

MediaShow
De fotobewerker is opgenomen in de niet-gespecialiseerde MediaShow-applicatie, maar hij vervult toch probleemloos de meest basale taken als croppen en verwijderen van rode ogen. De interface is erg efficiënt, al vinden we minder gereedschap dan bij de concurrentie. Wel is er gezichtsherkenning, die niet zo goed is als in Picasa of Apples iPhoto, maar toch behoorlijke resultaten aflevert.

De al eerder door ons besproken PowerDirector 8 Ultra duikt ook in deze suite op. Nieuwe functies zijn een handige minitijdlijn, die onder de hoofdlijn een snapshot maakt van een clipgedeelte. Helaas is er nog geen 64 bitsversie van deze suite, maar MediaSuite 8 maakt nu gebruik van GPU- en multicore-acceleratie.

PowerDirector wordt daardoor nog sneller dan hij al was. Ten slotte is het exporteren van projecten uitgebreid; naast Sony PSP of iPod kun je media nu ook meteen uploaden naar Facebook. Dat was al eerder mogelijk voor Flickr en YouTube.

PowerDVD
PowerDVD, de videospeler in de familie, voegt HD-upscaling, GPU-versnelling en ondersteuning voor 5.1 Dolby en DTS-audio toe. Een nieuwe interface ondersteunt aanraakschermen en integreert met Cyberlinks online gemeenschap MoovieLive. Alleen de Ultra-versie ondersteunt het afspelen van blu-ray, al hebben we wel wat problemen.

Zo komen menu’s maar een ogenblik in beeld en krijgen we bij één schijf de melding dat we geen muis kunnen gebruiken bij navigatie. Bovendien moeten je grafische kaart en monitor HDCP-kopieerbescherming ondersteunen. Bij het afspelen van dvd’s ondervinden we minder obstakels en zijn we enthousiast over de coverflowachtige indeling van hoofdstukken.

De back-upfunctie, naar een opslagmedium of harde schijf, is gebruiksvriendelijk maar beperkt. Via Power2Go kunnen we snel branden, wissen en autorun-functies aanmaken, zonder toegang te hebben tot meer uitgebreide informatie. Bij de schijfback-up ontbreekt de mogelijkheid om online te bewaren of specifieke bestandsformaten te selecteren.

Er zijn ook te weinig mogelijkheden voor het maken van automatische of regelmatige back-ups. We missen hier de gebruiksvriendelijkheid van de rest van de suite.

CyberLink MediaSuite 8 Ultra biedt gemak en snelheid in een eenvoudig te begrijpen verpakking. De onderdelen geluidsbewerking en back-up zijn nogal beperkt, maar dankzij zijn stabiliteit is deze mediasuite toch het aanraden waard.

CyberLink MediaSuite 8 Ultra
Prijs: 119,99 euro (mei 2010)

PRO: uniforme interface zonder fratsen; snelheid bij videobewerking; coverflownavigatie bij afspelen dvd’s; GPU- en multicore-acceleratie; doodsimpel startscherm.
CONTRA: pop-ups tijdens installatie; geluidsbewerker heeft beperkte geluidseffecten; weergeven van blu-raymenu’s problematisch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business